Afbeelding

Bollenpraat: Shows

Column Bollenpraat

"Heel vroeger, zeg maar 70 jaar geleden, bestond voor de teler het bollenvak uit planten, rooien, klaarmaken en afleveren aan de exporteur. Kwekers die nieuwe bollen teelden en ze wilden verkopen, showden die in de winter op de beurs in Haarlem.

Het was de tijd van hoge heren met hoeden, drie-delig pak en dikke sigaren.

Het kopen van een nieuw soort leek een beetje op het casino: meestal nieten, zelden de hoofdprijs.

Later kwamen de eerste regionale shows, zoals in Roelofarendsveen en in Lisse.

Die werd dan al rond de Kerstdagen gehouden omdat, door veel onderzoek en veredeling, de eerste bloei steeds vroeger werd. Bollentelers en de bollenveiling in West-Friesland startten de show in Bovenkarspel.

Een waar hoogtepunt aan het einde van de winter. Iedereen herinnert zich nog de grote stal met de zwart-bonte koeien.

Trotse boeren, in smetteloos witte overall om de boel schoon te houden.

Ook de huishoudbeurs-annex trok treinladingen bezoekers uit het hele land. Tot de grote terugslag na de ramp met de veteranenziekte. Bollenjongens uit het teeltgebied onder Den Helder konden natuurlijk niet achterblijven en startten in 1980 de Lentetuin in Breezand.

Dit jaar was het thema: Volendam

Weliswaar laat in het seizoen, maar dan kan je ook de late bloeiers en het bijgoed in bloei zien. Hoe minder je een bol forceert om hem te laten bloeien, des te mooier wordt hij. Dit jaar was het thema "Volendam", met een heuse oude vissersboot als blikvanger.

Het was dan ook geen toeval dat Mona Keijzer en met haar het hele groene CDA-gevolg acte-de présence gaf.

Zij is tenslotte Volendamse. Keukenhof, wat 23 maart geopend wordt, kan je gerust de "Greatest show on earth" noemen.

In combinatie met de velden bloeiende bollen eromheen, is het 9 weken feest. En om al die bezoekers te plezieren is er het corso, wat, hoe kan het anders, start in het Hart van de Bollenstreek, in Noordwijkerhout!"

Uit de krant