Afbeelding

Leerlingen Leeuwenhorst in 'Lagerhuis debat'

Algemeen Politiek

Voorafgaande aan de tweede kamer verkiezingen organiseerde het Leeuwenhorst college een Lagerhuis debat.

Door: Jacques Looijestijn

Het waren de leerlingen van 4 HAVO en 4 VWO , die vier stellingen kregen voorgelegd. Stellingen, die door onze Noordwijkerhoutse politici, in de rol van voor- of tegenstander van de stelling, werden gepresenteerd. Beide groepen kregen dezelfde stellingen voorgezet. Anders dan tijdens het programma Lagerhuis op de tv, was het voor de presentator niet eenvoudig om, vooral de HAVO 4 leerlingen, voor de microfoon te krijgen.

Voor de stelling: Foto's van criminelen moeten getoond worden op tv, pleitte Cramer (VVD) voorstander te zijn en Van der Wal (D66), tegen. Het waren vooral de VWO leerlingen, die het met Van der Wal eens waren. Als je foto eenmaal op een social media staat, gaat hij er toch nooit meer af. Foto's tonen van criminelen die echt wat op hun kerfstok hebben, daar waren vooral de VWO-ers het mee eens.

De stelling: Sportschool gratis tot 16 jaar, kon voor beide groepen op instemming rekenen. Natuurlijk is aanpassen van de eetgewoonte dé oplossing voor een betere conditie. De kosten van gratis sporten zou zeker gecompenseerd worden door minder kosten voor de gezondheidszorg. Betalen voor de sportschool zou een reden zijn om te gaan sporten: 'Je hebt er voor betaald en dat geeft een 'ik-moet-gaan-gevoel'. De meerderheid van de leerlingen was dan ook tegen gratis sportschool of sportvereniging.

De stelling: Goede leraren overplaatsen naar scholen die het slecht doen, kon rekenen op het het volgende commentaar:  'Je krijgt dan alleen maar meer scholen, die slecht presteren', aldus de leerlingen.

Het zijn de leerlingen, die gemotiveerd moeten zijn. Maar wat is een goede leraar? Niet alleen zijn kennis, maar vooral de 'gave' zijn kennis op de leerlingen over te brengen maken een leraar tot een goede leraar. De leerlingen gaven aan dat het geld dat voor onderwijs wordt uitgetrokken meer naar de beloning van de leraren moest gaan dan gestoken moet worden in de stenen voor schoolgebouwen. De aanwezige leerlingen zouden niet graag zien dat hun leraren zouden worden 'overgeplaatst', zij waren best tevreden.

Kinderen van vluchtelingen direct Nederlands laten leren, lag wat moeilijk. Veel leerlingen gaven aan dat dat prima zou zijn omdat die kinderen dan sneller contact maken. Als nadeel werd genoemd dat je verwachtingen schept en grote teleurstelling geeft als je alsnog uitgewezen wordt. De procedures versnellen zou daarvoor een oplossing zijn. Lieten de 4 Havo leerlingen het wat afweten, de 4 VWO-ers zorgen voor een levendig debat. Vooral de meisjes lieten zich horen en onder hen zat dan ook de beste debater van het Lagerhuis. Bloemen voor de winnares en de politici, die soms een stelling verdedigden waar ze het niet mee eens waren. 'Dat hebben we zo afgesproken', aldus Leon Floor.

Uit de krant