Afbeelding
Foto: lois geerlings

Van kroeg naar de kerk maakt Kokkerhout sterk

Algemeen carnaval

De carnavalskleren zijn gewassen en weer opgeruimd. Het Kokkerhoutse karnaval kan weer worden bijgeschreven in de annalen als zeer geslaagd. Met veel 'passie en muziek' blikken we nog even terug, met name op het grootse boerenbruiloftsfeest van Boerin Loontje en Boer Wilhelmus, vorige week maandag.

Thea ter Heide – Vrolijk

In de aanloop naar deze nep trouwerij had het paar al menig keer de weergoden op hun pad getroffen. Sneeuw, wind en zon, maar op deze 27ste februari stak Pluvius behoorlijk van wal en kwam de regen met bakken uit de hemel. De moderne tijd, een tijdperk van netwerken, zorgde er onder meer voor, dat de voltrekking van dit nephuwelijk kon plaatsvinden in de St. Jozefkerk. De beide echtelieden staan binnen de Jozefparochie als noeste vrijwilligers bekend dus opende pastoor Gouman met enthousiasme de kerkdeuren. Zelfs de kerkklokken luidden toen het boerenpaar vanaf de Residentie, gezeten op de platte kar van broer Ton, zich richting Jozefkerk begaf.

In een volle kerk werd de vrolijke ceremonie luid bijgezet met galmende klanken van de boerenblaaskapel, die vanwege het enthousiasme van de boeren- en buitenlui, en het lekker klinken in de kerk, nog maar weer eens de polonaise inzette, voorafgegaan door Boer Wilhelmus en Boerin Loontje. Ook de mensen thuis konden met de kerktelefoon meegenieten.

Burgemeester en de pastoor liepen ook mee in de polonaise

In de polonaisesliert ontbraken natuurlijk ook pastoor Goumans en ook Boer Goedhart niet. Een volmondig ja van zowel boer als boerin bleef niet uit, hoewel het even leek, alsof de Pivo's met hun bezwaren nog roet in de 'boerenkool' zouden strooien, maar de boerenbruidegom wist alle vragen uitstekend te beantwoorden.

En aldus geschiedde, voor het eerst in de geschiedenis, dat in de St. Jozefkerk, dit nep boerenhuwelijk door Prins Music plechtig voltrokken kon worden. Op de vraag, of de pastoor ook zijn goedkeuring kon verlenen aan dit nephuwelijk voor één dag, antwoordde de geestelijke, dat er zelfs een klein stukkie van de nacht bij mocht! Daarmee de spontaan opgekomen slogan 'Van Kroeg naar de Kerk, maakt Kokkerhout sterk' onderstrepend.

Na afloop boerenkool met worst

De stemming zat er goed in en na afloop toog het boerengezelschap richting de Schelft, waar weer de boerenkoolmaaltijd werd uitgeserveerd. Loontje van Gerrit Vlak tot Kokkerhoutse Brama Uit de Boender tot in het dorp en haar Boer Wilhelmus van Wim & Ida van Smederij & Boerderij tot Victori op de Berg kunnen terugkijken op een onvergetelijke dag, waarop zij als een stralend boerenpaar in het middelpunt van een warme en grote belangstelling stonden.

Afbeelding

Uit de krant