Afbeelding

Sporthal kost 4 miljoen extra

Politiek Politiek

De bouw van een sporthal op de Boekhorst zou 4 miljoen aan extra kosten met zich mee brengen. En bij het verlaten van de Schelft kan een financieel voordeel ontstaan van bijna 2 miljoen euro als gevolg van herontwikkeling van de locatie voor nieuwbouw. Dit en meer werd tijdens een door wethouder Martijn Bilars extra ingelaste commissievergadering Ruimte en Wonen duidelijk gemaakt door bureau Kragten, dat aan de slag is gegaan met de uitwerking van de behoefte analyse om te komen tot een inrichtingsvoorstel voor Sportpark De Boekhorst

Op verzoek van wethouder Martijn Bilars is 1 maart een extra informatieve commissievergadering gehouden waarin een presentatie en een verschillende rapportages aan de orde kwamen met betrekking tot De Boekhorst en de Schelft.

Bureau Kragten, dat is ingeschakeld om alles in kaart te brengen, gaf een presentatie over de herstructurering. Commissievoorzitter Koen Vermeulen deelde mee dat in de vergadering van 29 maart aanstaande de fracties de verschillende standpunten zullen weergeven over het dossier Boekhorst, maar dat vooruitlopend twee extra vergaderingen ingepland waarvan 1 maart dus de eerste was. De volgende staat gepland voor woensdag 22 maart. "Dan zijn alle belangenorganisaties en inwoners uitgenodigd om in te spreken, zodat alles wat dan wordt gezegd nog meegenomen kan worden in hun oordeelsvorming.

Op 20 april willen we een besluit nemen tijdens de raadsvergadering", aldus Vermeulen.

Behoefte analyse en inrichtingsvoorstel

Woensdag kwamen drie rapportages aan bod: het rapport van Bureau Bremen uit 2015 over de status van de Schelft, en twee nieuwe van Bureau Kragten. Tommy van den Dungen van dit Limburgse advies- ontwerp- en ingenieursbureau gaf aan de hand van een powerpoint een presentatie. Het bureau heeft een behoefteanalyse en een inrichtingsvoorstel gemaakt voor de Boekhorst en hebben inzichtelijk gemaakt hoe de Schelft gebruik zou gaan worden. '2521 gewoon zwemmen', is het derde rapport dat aan de orde kwam.

Bilars: "In maart 2016 hebben we voor het laatst inhoudelijk over dit onderwerp gesproken.

Dat was een avond waarin veel beslissingen genomen moesten worden. Groot verschil met toen, is dat we nu de besluitvorming in tweeën hebben geknipt. Daar is de informatieavond ook op afgestemd. We willen naar een besluitvorming, met name ook over de verbindingsweg tussen de Herenweg en de Langevelderweg.

Bilars: 'Een maand uitlopen in de besluitvorming kost een jaar in de uitvoering'

Niet als dreigement, maar voor alle helderheid wil ik het toch zeggen: op moment dat we hier een maand zouden uitlopen in de besluitvorming, kost dat een jaar in de uitvoering van het sportpark, omdat we gebonden zijn aan de seizoenen. Ook het financiële plaatje is bekend en beschikbaar van alle varianten.

Jaap Tuit: "Over de Schelft zijn diverse rapportages geweest. De huidige staat van de Schelft is redelijk. Het complex kan nog mee tot 2023. Renovatie is mogelijk. Voor het zwembad: nieuwbouw of sloop; voor de sporthal nieuwbouw of nieuwbouw op de Boekhorst, en voor het zalengedeelte: nieuwbouw of uitplaatsen op andere locaties.

Renovatie kost 4,5 miljoen euro, 1,5 miljoen euro en 750.000 euro. Nieuwbouw zwembad kost 4,5 miljoen, sporthal nieuwbouw (ter grootte van de huidige Schelft): 4 miljoen en voor het zalencentrum nieuwbouw: 750.000 euro.

Als de huidige Schelft gesloopt zou worden en herontwikkeld als woningbouwlocatie, zou dat een voordeel van 1,9 miljoen euro opleveren."

Ook de bewoners van onder meer de Troelstralaan en Herenweg zijn met ideeën gekomen waarmee het bureau aan de slag is gegaan en uiteraard ook vanuit de verenigingen kwam een aantal punten naar voren, zoals: een mooi sportpark, voldoende tussenruimte, goede sportfaciliteiten. Vanuit de omgeving kwam het verzoek om rekening te houden met overlast van licht en geluid en uitzicht.

Ook het behoud van de speelweide en goede parkeermogelijkheid van auto's en fietsen is meegenomen.

Bilars: "Alle cijfers zijn er al wel, maar we zijn wat terughoudend om die allemaal te geven.

Feit is dat we het geld maar één keer kunnen uitgeven en elke keuze heeft zijn beperkingen.

Als we de Schelft laten bestaan en een sporthal op de Boekhorst neerzetten, geven we onszelf een groot probleem. We moeten kijken wat onze verenigingen nodig hebben."

Als alles volgens verloopt zonder slag of stoot kan de eerste schep voor de aan te leggen rondweg, volgend jaar februari de grond in en zou een herinrichting van het sportpark halverwege 2019 klaar kunnen zijn.

Uit de krant