Afbeelding

Voorjaar

Column Bollenpraat

Mijn vader zei altijd, met regen en wind gaat het gewas en met regen en wind komt het gewas! Dat is het maar net.

De eerste voorjaarsstorm is net voorbij en we zien van alles weer opkomen. Toch kijkt een kweker allereerst of er geen glee in het gewas ligt, soms gevolg van waterschade of anders als er iets mis is met de grondbewerking Hoewel het tegenstrijdig klinkt, hebben bollen een koude winter nodig, ze mogen alleen niet bevriezen. In de winter wordt zetmeel in de bol omgezet in suiker, pas dan kunnen ze groeien.

In ons tuintje staan nu winterakonieten in bloei met de sneeuwklokjes en de wilde krokussen.

De eerste hiervan heeft de schattige naam, vernoemd naar de ontdekker, de heer Korolkov,.

Dus heet hij nu crocus Korolkowii.

Om ongeduldige mensen, die op het voorjaar wachten tegemoet te komen, hebben we een hele industrie opgebouwd: die van bollen op pot. In het najaar opgeplant en in de koelcel gezet om de winterkou te geven zijn ze nu volop te koop!

Vorige week was in Lisse de huisbroei tentoonstelling voor tientallen kinderen.

In de huiskamer in bloei getrokken. Ook een blijk van hun hang naar het voorjaar.De show in Bovenkarspel en later in Breezand laten zien hoe populair voorgetrokken bollen op pot zijn. Weliswaar door professionals, maar toch.

Wist u dat in Frankrijk en België de eerst zondag van maart iedere grootmoeder een bosjes narcissen krijgt? Die werden vroeger uit het wild geplukt. Voorjaar ten top!

Deze week een kort praatje omdat ik weet, dat in veel door karnaval benevelde breinen, het moeilijk doordringt. Na het krijgen van het askruisje komt alles weer goed en kunnen we weer volop genieten van het voorjaar om ons heen.

Aad van Ruiten

Uit de krant