Afbeelding

Zoete Koek

Column Bollenpraat

Vergeeft u mij dat ik vooral deze dagen cynisch kijk naar wat ons, via krantenberichten, wordt voorgeschoteld. Allemaal aan te nemen als zoete koek!.

Politici die om de hete brei heendraaien en toch vooral niet kwijt willen wat ze echt menen. De Groningers weten er alles van. Die zitten met hun schuddende huizen, waarvan de NAM, als veroorzaker, zegt alleen de schade te betalen als de schadelijder het kan bewijzen.

Als zoete koek moeten we allemaal slikken dat er zoveel mogelijk belasting geheven wordt. Heb je een eigen bedrijf, dan weet je er alles van. Hoeveel miljarden sluizen de "grote jongens" weg? Ik ben geen fan van Zembla, toch was de laatste reportage onthullend en stuitend.

Op milieugebied wordt ook genoeg als zoete koek verkocht. Onderbelicht is wat de windenergie ons kost. Die molens draaien geheel op subsidie! Alles wat bio heet is heilig. Wist u dat de biologische slager geen vlees verkoopt! En dat de biologische groenten hetzelfde zijn als andere groenten? Natuurlijk wel duurder. En dat biobrandstof voor de energiecentrales gewoon brandhout is? Aangevoerd uit de bossen van Canada en Amerika. Bio-eieren: van kippen die een groot deel van het jaar in de modder lopen. Nu even niet vanwege de wilde-vogelpest. Slikken we voor zoete koek dat je bio-bollen kunt telen? We doen als kweker onze stinkende best, maar we zijn er nog lang niet. De spagaat tussen de productie en de eisen die onze afnemers stellen, is nog heel groot. Die willen schone, ziektevrije, insectenvrije en grote bollen. Goed te bewaren en te transporteren. Moeten in het buitenland ook goed bloeien! Nu mijn stokpaardje: moeten we als zoete koek slikken dat we, als Noordwijkerhouters, weggegeven aan Noordwijk, zoveel beter af zijn!

Aad van Ruiten

Uit de krant