De gebouwen van de St Bavo. | Foto: Chris de Jong
De gebouwen van de St Bavo. | Foto: Chris de Jong

Bavo terrein te koop gezet

Politiek

Op de site van zorgvastgoed platform Zogo is te lezen dat het grote bavo-terrein (exclusief het hoofdgebouw) te koop is voor projectontwikkelaars. Momenteel is het terrein nog eigendom van twee zorginstellingen: GGZ Rivierduinen en de Parnassia Groep. Het terrein is in totaal 30 ha (303.702 m²) groot. Op de staat dat het terrein geschikt is voor de ontwikkeling van maximaal 664 woningen, verdeeld over meerdere plangebieden. Het nieuwe bestemmingsplan is op dit moment in voorbereiding en wordt naar verwachting vastgesteld in januari 2018. 

De zorginstellingen Parnassia Groep en GGZ Rivierduinen zullen niet zelf risicodragend investeren in de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk. Daarvoor zoeken zij een koper die het gehele plangebied overneemt en de woonwijk tot ontwikkeling brengt.

Verder is op de site van Zogo te lezen dat de opbrengsten uit de verkoop van grond investeren de zorginstellingen opnieuw ten behoeve van de zorg aan mensen met psychische problemen. De toekomstige woningen komen te staan in een groene omgeving, waar de historie van het gebied herkenbaar zal blijven. De Engelse Tuin wordt gerenoveerd en gaat deel uitmaken van de openbare ruimte. Kinderboerderij de Dierenhoeve verhuist naar een nieuwe locatie in de Engelse Tuin en het gemeentelijk monument Het Pesthuis krijgt een nieuwe bestemming. Op dit moment verblijven er nog negentig patiënten in beschermde woonvormen. In het terrein bevindt zich bovengrondse en ondergrondse infrastructuur. Verkopers hebben de milieukundige kwaliteit van de grond onderzocht. Uit deze onderzoeken blijkt dat de bodem geschikt geacht mag worden voor het toekomstig gebruik. De zorginstellingen bieden hiermee een zo goed als bouwrijp perceel grond ter verkoop aan. De zorginstellingen hebben in samenspraak met de Gemeente de randvoorwaarden voor toekomstige herontwikkeling in kaart gebracht aan de hand van een stedenbouwkundige visie en spelregelkaart. De aanleg van het openbaar gebied, het kostenverhaal, de ondergrondse infrastructuur en de hoofdinfrastructuur in het plan Bavo zijn vastgelegd in een anterieure overeenkomst.

Aterieure overeenkomst

Elke grondexploitatieovereenkomst die men sluit voor de vaststelling van een exploitatieplan is een anterieure overeenkomst. Deze overeenkomst sluit men in de beginfase van een project vóór de vaststelling van een exploitatieplan. Bij de anterieure overeenkomst hebben alle partijen veel onderhandelingsruimte. De afspraken in een anterieure overeenkomst moeten gaan over een concrete gebiedsontwikkeling en passen binnen een structuurvisie. Het vaststellen (door de gemeente Noordwijkerhout) van een bestemmingsplan voor de realisatie van 664 woningen is tevens in de anterieure overeenkomst vastgelegd. De gemeente heeft voor het gebied reeds een beeldkwaliteitsplan en een spelregelkaart vastgesteld. De spelregelkaart is de onderlegger voor het bestemmingsplan dat in de komende periode wordt opgesteld. Volgens planning gaat het voorontwerp bestemmingsplan ter inzage voor zienswijzen in april 2017. Definitieve vaststelling van het bestemmingsplan staat gepland voor januari 2018. De verkoop van het voormalig instellingsterrein vindt plaats door middel van een niet-openbare tenderprocedure. De procedure start met een selectiefase waarin de meest geschikte partijen worden geselecteerd, die vervolgens worden toegelaten tot de biedingsronden. Partijen die overwegen deel te nemen aan de selectiefase dienen zich aan te melden via www.amgea.nl/ontwikkeling/bavo-terrein.

Uit de krant