Aad van Ruiten. | Foto: pr
Aad van Ruiten. | Foto: pr

Essen

Column Bollenpraat

Afgelopen week, het is u vast niet ontgaan, maakten de kranten gewag van het reusachtige exportrecord van Nederlandse agrarische producten. Ruim 85 miljard euro, waarvan een kwart naar Duitsland. Reden temeer om met broer en vrienden de IPM-beurs in Essen te bezoeken. Daar presenteert zich de fine fleur van de hele Europese planten- en bloemenwereld. Inclusief alles wat er aan techniek en toelevering mee samenhangt.

Ik kan maar een paar items toelichten van wat me het meest is opgevallen. Er wordt op veel vlakken gepraat over robots.

Welnu de planten-oppotrobot is perfect! In hoog tempo worden kleine plantjes uit een zaadtray gepakt en precies op de juiste plek in een gereedstaande serie potten gedeponeerd. Die worden, wederom door een robotarm, in kistjes gezet en op een lopende band afgevoerd. Het verschil met de robot, die ik tien jaar geleden zag, is de perfectie, de rust en de snelheid. Dan op bloemengebied: opvallend wat in de zaad-veredeling is bereikt.

Anemonen, zo groot als een theeschoteltje met bovendien dikke stelen. Ranonkels, dubbelbloemig en zo groot als een pioen. Natuurlijk keek ik rond met een bollenoog. Het grote sortiment nieuwe tulpen was indrukwekkend. Broeiers, uit vooral Scandinavië, keken hun ogen uit; het is nota bene vroeg, pas 24 januari! Wat ook opviel waren de bollen die in gekleurde was gedoopt zijn en dan zonder water verder uitkomen.

Oorspronkelijk door een Westlandse amarylliskweker ontwikkeld, lijkt het nu bij andere telers door te breken. Jansen's Overseas had, naast de waxamaryllis, ook hyacinten en tetjes in de wax.

De laatsten hangend aan een touwtje in de voorjaarsboom. Bollenjongens gruwen er van, stylisten zijn wild-enthousiast.

Op de verjaardag van stichter Rein (74) werd het nieuwe firma-logo gepresenteerd met nieuwe etiketten en potten. Na ondernemersprijs-winnaar JUB en hofleverancier Hogervorst zijn er nog meer Noordwijkerhouters die aan de weg timmeren!

Uit de krant