De gemeente draagt ook bij in de kosten van de nieuwe onderstellen. Burgemeester Gerrit Goedhart en bestuursvoorzitter KAVB Noordwijkerhout Marit Hogervorst maken een proefritje en corsovoorzitter Leo van der Zon kijkt toe. | Foto en tekst: Hans Geerlings
De gemeente draagt ook bij in de kosten van de nieuwe onderstellen. Burgemeester Gerrit Goedhart en bestuursvoorzitter KAVB Noordwijkerhout Marit Hogervorst maken een proefritje en corsovoorzitter Leo van der Zon kijkt toe. | Foto en tekst: Hans Geerlings

Eindelijk groene corsowagens

Verenigingen corso

Het Bloemencorso van de Bollenstreek is als non-profit organisatie volledig afhankelijk van sponsoring, donaties en de inzet van talrijke vrijwilligers.

Vandaar ook dat zij ontzettend blij zijn met de overhandiging van drie nieuwe duurzame praalwagenonderstellen aan de corsogroepen van Noordwijkerhout, De Zilk en Hillegom-Haarlem en omstreken. De Stichting Bloemencorso Bollenstreek wilde graag iets aan modernisering van de praalwagens gaan doen. Dit was met de oude onderstellen best wel lastig. Ook de verouderde trekkers Fiat 45 komen meestal uit de jaren zeventig. Sommigen zelfs nog van daarvoor. Telers zelf gebruikten de trekkers niet meer, waardoor ze eigenlijk maar één keer per jaar speciaal voor het corso uit de schuur kwamen. Daarom is er een tiental jaar geleden het idee ontstaan dit alles anders te gaan organiseren, met als belangrijkste speerpunt: duurzaamheid.

Op de nieuwe praalwagenonderstellen ligt al een geheel houten vloer, met daarin verwerkte kabelgoten, zodat overal muziek en licht geplaatst kan worden. De oude dieseltrekker maakte plaats voor een elektrisch aangedreven wagen op aggregaat.

Deze aggregaten worden gehuurd. De eerste duurzame praalwagens werden ingezet bij de vaste deelnemers van het corso. De zogenaamde zelfbouwers kwamen daardoor als laatste aan de beurt. Dit zijn drie corsogroepen die ontstaan zijn vanuit 'De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur ' (KAVB) afdelingen. Om het benodigde bedrag (28.000 euro exclusief BTW) bij elkaar te krijgen werd twee jaar geleden het idee geopperd om aan crowdfunding te gaan doen. Leo van der Zon, voorzitter van de Stichting Bloemencorso: "Daar hebben we veel van geleerd, een hoop energie in gestopt." Omdat het benodigde bedrag niet werd behaald ging iedereen op zijn manier 'shoppen': de zelfbouwers via eigen sponsors, het bestuur van het corso richting gemeentes en fondsen. Ook de gemeente Noordwijkerhout heeft een financiële bijdrage geleverd.
Vrijdag 27 januari werden de wagens elf, twaalf en dertien overhandigd. De vraag blijft: wie wil wagen dertien?

Uit de krant