Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

'fusie' of 'samenwerking'

Column Uit de Raadzaal

Het was burgemeester Goedhart, die tijdens zijn nieuwjaarstoespraak min of meer, de verloving tussen Noordwijkerhout en Noordwijk aankondigde.

Hij had, mede namens de wethouders, een brief aan Noordwijk geschreven met de vraag hoe zij over een 'gezamenlijk verdergaan', dachten. Niet direct een fusie, huwelijk, maar een gezamenlijk optrekken van de ambtenaren. Een soort, ouderwetse verlovingstijd met een,'fusie', een huwelijk, als einddoel.

Wethouder Bilars scheen het wel te zien zitten. Hij begon gelijk met het klaarmaken van enkele huwelijkscadeaus om Noordwijkerhout nog aantrekkelijker te maken als huwelijkspartner. Na jaren van onderhandelen werden de grondbezitters het eens over de aanleg van een fietspad vanaf de Zeestraat naar het Langeveld over het Sancta Mariaterrein. Er wordt binnenkort al begonnen met de aanleg. De aanpak van ons sportpark komt in een oordeelsvorming in de commissie Ruimte en Wonen en zelfs op 20 april in een besluitvorming in de raad. Eerst zijn er dan natuurlijk nog informatieavonden en op verzoek van de PvdA en het CDA een aparte hoorzitting voor alle inwoners van Noordwijkerhout. Ook enkele onderdelen van de centrumvisie, onder andere het hof, de verkeersmaatregelen en de winkelleegstand gaan aangepakt worden. Woensdagavond ontstond er in de raadzaal tijdens de vergadering Ruimte en Wonen een discussie, zo die voorgaande jaren in Noordwijk voorkwamen. Al eerder had burgemeester Goedhart, naar aanleiding van een optreden van Cramer, VVD, tijdens de beraadslagingen gevraagd emoties achterwegen te laten. Woensdagavond had Cramer weer een aanvaring met Leon Floor. Floor(PvdA) had commentaar op de totstandkoming van het plan, 'reconstructie Victoriberg'. Floor gebruikte de term 'knullig'. Dat schoot Cramer in het verkeerde keelgat. Toen tijdens de discussie Floor zich afvroeg waarom de optie Simon Emtinckstraat niet nader was opgevoerd en hij die optie verdedigde, onderbrak Cramer hem met de opmerking 'ik ben het zat' en verweet Floor dat de PvdA, lak had aan burgerparticipatie. Ondanks de opmerking van de voorzitter dat niet hij maar Floor het woord had, bleef Cramer de beschuldiging aan het adres van Floor doorzetten. De reactie van Floor, 'U bent niet de voorzitter en moet uw mond houden', werd door de voorzitter opgevolgd en Cramer hield zijn mond. De reconstructie werd aangenomen maar moet over 1-2 jaar geëvalueerd worden. JL.

Uit de krant