| Foto en tekst: Hans Geerlings
| Foto en tekst: Hans Geerlings

Schrijf in voor het digitaal burgerpanel

Politiek Politiek

Last van een schuur die meer weg heeft van een kleine milieustraat? Een bak voor oud papier, plastic, glaswerk, GFT en klein chemisch afval?

Het Rijk wil dat in 2020 vijfenzeventig procent van het afval gescheiden wordt ingezameld. Het gemeentebestuur wil hieraan meewerken en ervoor zorgen dat het afval in Noordwijkerhout op een duurzame manier wordt ingezameld. Om dit te kunnen bereiken, zal de manier van afval inzamelen moeten veranderen. Zo is het apart verzamelen van plastic aanzienlijk verruimd met onder ander kartonnen pakken, flacons, knijpflessen en metalen doppen. Dit wordt aangeduid als PBD- afval (plastic, blik en drinkpakken). Door deze manier van scheiden zal de grijze restafvalbak aanzienlijk leger zijn dan voorheen en moet vaker naar een milieuparkje gereden worden. Daar aangekomen blijken de bakken van het papier en PBD regelmatig vol te zitten.

Gevolg: óp naar het volgend brengparkje of het afval belandt naast de container. Dit moet anders. Met een vragenlijst met negen vragen wil de gemeente informatie verzamelen over het scheiden en inzamelen van afval. Het beantwoorden van de vragen kost enkele minuten. De antwoorden worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. De gemeente Noordwijkerhout vindt het belangrijk dat haar burgers meedenken met de (online) dienstverlening en daar feedback op kunnen geven. Ruim een jaar geleden is de gemeente gestart met het digitaal burgerpanel. Ongeveer 670 inwoners van de gemeente hebben zich inmiddels aangemeld. Toch zouden er meer panelleden zich moeten aanmelden om representatieve onderzoeken te kunnen doen. Begin 2016 heeft de gemeente een aantal vragen voorgelegd die betrekking hadden op de centrumvisie. In totaal hebben 458 personen de vragenlijst ingevuld. Dat was zeventig procent van de deelnemers van het burgerpanel. "Gezien de hoge respons zijn de resultaten in belangrijke mate representatief voor het burgerpanel. Omdat het panel slechts een klein deel is van de totale populatie van de gemeente kan het niet als representatief worden gezien voor alle inwoners." (Bron: uitkomsten vragenlijst burgerpanel centrumvisie Noordwijkerhout).

Iedereen kan lid worden

Iedereen kan lid worden en zich aanmelden. Alle inwoners van de gemeente boven de 18 jaar, dus ook meerdere personen uit één huishouden, kunnen aan het burgerpanel deelnemen. Ook voor dit onderzoek is het mogelijk om mee te doen en daardoor invloed te hebben op het gemeentebeleid en mee te praten over zaken die voor de deelnemer belangrijk is. Opgeven kan via: www.noordwijkerhout.nl/burgerpanel. De resultaten van dergelijke onderzoeken worden naar het burgerpanel teruggekoppeld. De resultaten van dit digitale onderzoek over afvalscheiding en het ophalen van afval worden gebruikt om beleid te maken.

Uit de krant