Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

Kunnen we nog dansen tussen het muurtje?

Column Uit de Raadzaal

Het is zo fijn te wonen in Noordwijkerhout. Hoe lang zullen we dat nog kunnen zingen?

Na de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Goedhart lijkt, na 'ons' muurtje ook ons volkslied de langste tijd gehad te hebben. Het was in mijn tijd gewoonte dat je bij trouwplannen, netjes aan je toekomstige schoonouders, om de hand van hun dochter vroeg. Mondeling en als je 'buitengaats' was, zo als ikzelf, deed je dat schriftelijk. De brief, die het college, lees: onze burgemeester schreef aan het college, burgemeester van Noordwijk, mag als een schriftelijk huwelijksaanzoek gezien worden. Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak liet de burgemeester van Noordwijk op 'ludieke wijze' blijken op het huwelijks aanzoek te willen in gaan. 'Ik hou een kamer voor je vrij', was zijn antwoord. Een fusie is nog niet zover, maar na een ouderwetse verkeringsperiode, ambtelijke samenwerking, zal, lijkt uit de nieuwjaarstoespraak van onze burgemeester, een fusie de volgende stap.

Zijn kamer staat al klaar. Ook voor het muurtje en het hof, ziet het er slecht uit. Een architect gaat op verzoek van het college plannen presenteren over de inrichting van het hof. Het college gaat voor een kleiner hof en ja het spreekwoord zegt, 'Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt'. Een kleiner hof zal waarschijnlijk wel als de uitkomst van het onderzoek en inrichtingsvoorstellen van het architecten bureau komen.

Met de huldiging van de Nederlandse kampioenen mag je hopen, dat ondanks alle samenwerkings- en fusieplannen, afgaande op de leeftijd van de kampioenen, 'wie de jeugd heeft, heeft de toekomst', of die in Noordwijkerhout ligt, voorlopig zitten we nog, met Noordwijk, in de verlovingsperiode.

Traditie getrouw namen de Kaninefaaten bezit van de hal van het gemeentehuis, maar maakten helaas veel aanwezigen ruimte voor hen. Burgemeester Goedhart ontving de eerste steen, door de Kaninefaaten uit ons muurtje gesloopt. Het was de eerste steen en voor menig Noordwijkerhouter gelijk de laatste. De stenen zijn te koop en met de opbrengst kan de Schelft 'hersteld' worden.

Kunnen we toch nog dansen tussen 'het muurtje. Hoe lang is het nog fijn te wonen in Noordwijkerhout?

Jaques Looijestijn

Uit de krant