Afbeelding

Wethouder Martijn Bilars: 'Het is een mooie wijk, die nog mooier wordt'

Algemeen Kort nieuws

De eerste huizen van de Boekhorst werden eind jaren 50 opgeleverd. De Noordwijkerhoutse inwoners vonden de huizen erg duur en gingen uit van de veronderstelling dat de bewoners van de Boekhorst alleen nog maar geld voor jam op hun brood zouden hebben. De naam 'jambuurt' was geboren.

Door Hans Geerlings

Wethouder Martijn Bilars gaf donderdagochtend 1 december midden op de Brink het startschot voor de renovatie van de Boekhorstwijk. De werkzaamheden waren echter al begin november gestart in de Troelstralaan en zullen een jaar in beslag nemen. Totaal worden 28 fases afgewerkt. Een hele klus: 11.000 vierkante meter. 495.000 stenen als bestrating. De stenen zijn breder dan gewoonlijk, waardoor er minder vuil tussen komt. De steen houdt na 30 tot 40 jaar zijn waarde. Er is gekozen voor gebakken stenen, een natuurproduct. Dit maakt het financiële plaatje wel duurder, maar wordt gezien als een investering in de toekomst. Ook een betere uitstraling zorgt ervoor dat veel gemeenten voor deze steen kiezen.
Trottoirs, parkeervakken, bomen: een algehele opknapbeurt.
Verder hebben de mensen uit de wijk hun wensen kenbaar mogen maken en zijn de resultaten hiervan aan de bewoners gepresenteerd. Verschillende bijeenkomsten met vertegenwoordigers uit de verschillende straten hebben het plan op details aangepast.

Bilars: "Het gaat om een mooie wijk die nog mooier gaat worden. Alles is in heel goed overleg met de wijk gegaan." Ook werd opgemerkt dat de Boekhorst als enige een actieve wijkvereniging heeft, die goed georganiseerd is. Voor andere wijken een vingerwijzing, een voorbeeld. De strakke organisatie van de jambuurt heeft de gemeente goed kunnen gebruiken bij de herinrichting.

Uit de krant