Afbeelding

Muurtje verdeelt fracties

Algemeen Politiek

Noordwijkerhout ♦ Tijdens de vergadering van de Commissie Ruimte en Wonen, woensdag november, werd nog maar eens duidelijk dat de politiek het nog steeds niet eens is over de centrumvisie.

NOV voorzitter Monique Verdegaal was de enige inspreker. "Voor onze ondernemers is het van groot belang om samen te werken zodat de kwaliteit en herkenbaarheid van ons centrum aantrekkelijker wordt voor winkelend publiek en toeristen," begon zij haar relaas. Verdegaal onderstreepte ook het belang van een betere groenvoorziening in het centrum, behoud van het monumentale karakter van de Witte kerk, het niet onnodig graven in het hof, de mogelijkheid om de contouren van het hof anders in te delen, respect voor de kerk en de historie en meer ruimte maken voor een multifunctioneel dorpsplein waar iedereen zich thuis voelt. "Door een nieuwe indeling van het hof kun je betere verblijfsmogelijkheden creëren en het plein aantrekkelijker en levendiger maken. Waar het muurtje nu staat zou een mooie natuurstenen kader kunnen komen om aan te tonen dat dat het begin van het hof is.

Wat de NOV betreft worden de bestaande bomen met de nieuwe invulling van het hof gelijk vervangen door stijlvolle grote nieuwe bomen, met bijbehorende groenvoorziening in het rond het hof. Een goed en doordacht groenplan versterkt het gevoel van het Hart van de Bollenstreek. De NOV ziet in dat als het plein en de omliggende winkelstraten straks een mooie geheel zijn hier geen druk autoverkeer bij past.

Dit in de periode van 1 april tot 1 oktober. Buiten deze 'terrasperiode' om ziet de NOV geen voordelen om het centrum autovrij te maken en stelt voor om in deze periode venstertijden aan te houden tot 12.00 uur en vanaf 18.00 uur, voor het bevoorraden van onze winkeliers.

Ons voorstel is een proefperiode van 1 jaar om te kijken wat de gevolgen en reacties zijn van de ondernemers." Voorzitter Jos Beugelsdijk gaf iedere fractie vier minuten de tijd om te reageren.

Astrid Warmerdam (CDA): "Wij kunnen ons vinden in de de verduidelijking en aanpassing van de centrumvisie. Wij willen nogmaals benadrukken dat het gelopen traject duidelijk en zeer prettig is verlopen. Persoonlijk heb ik het hof enorm zien veranderen: van een mooie tuin met diverse bloemen tot de kaalslag van heden.

Toen ik klein was durfde ik geen teen over het muurtje heen te zetten, terwijl het hof nu als speelplaats wordt gebruikt. Het zou mooi zijn wanneer we nu ergens in het midden uitkomen. Voor het CDA is belangrijk dat het hof weer een tuin wordt die recht doet aan de status van de Witte Kerk als belangrijk middelpunt van ons mooie dorp."

Leon Floor (PvdA): "Wij ondersteunen de centrumvisie niet, althans niet helemaal. Met het doel is niks mis: een economisch vitaal centrum, zolang je niet alles ondergeschikt maakt."

Hij vervolgt: "Het college wil meer ruimte voor horeca en evenementen en als je de spelregels leest, zijn de eerste drie bullets duidelijk. Maar onder de vierde bullit gaat het college naar onze mening 'los': het muurtje mag weg, want het heeft geen historische waarde. Vervolgens: een minder scheidende omlijsting met meer mogelijkheden voor groen, zitbanken, speelbanken en diverse doorgangen waarmee toegankelijkheid en dubbelgebruik wordt uitgestraald. Kort en goed: het college is bereid het hof op te offeren aan vermaak en vertier. Dit is ons inziens in strijd met de eerste bullet: het behoud van de historische waarde." Siemen van Berkum (GL): "Wij sluiten ons naadloos aan bij wat de heer Floor zojuist zei. Wij willen de omvang van hoftuin houden zoals deze nu is. Zo komt de Witte Kerk, die samen met de hoftuin het hart van ons dorp vormt, het beste tot zijn historische recht. Wij pleitten ook voor een autoluw dorpsplein en het centrum in zijn geheel." Henk van der Wal (D66): "De centrumvisie vinden wij een helder stuk. Ik ben het niet helemaal eens met voorgaande sprekers, wel met mevrouw Warmerdam: de boel moet goed geupgrade worden. Het plan van de NOV vind ik ook heel goed." Marc Kramer (VVD): "Ik sluit me graag aan bij CDA en D'66 en complimenteer het proces zoals dat nu verlopen is. Door op de ingeslagen weg: oude zieke bomen weg en er een mooi passend geheel van maken." Gerard van der Klugt (NZLokaal): "Belangrijkste uitgangspunt voor ons is de omvang van het hof: behoud het zoals het nu is. Het is een waardevol cultuurhistorisch ensemble. Het muurtje is wat ons betreft niet heilig, als het hof maar zichtbaar blijft."

Uit de krant