Afbeelding

Respect voor de Kerk en het hof

Algemeen Uit de Raadzaal

Waar staan we in 2017? was de vraag in het laatste bestemmingsplan centrumvisie Noordwijkerhout. Een autoluw centrum werd inmiddels gerealiseerd, gevolgd door venstertijden voor de bevoorrading. Maar inkrimping van het hof en verwijdering van het muurtje haalde, ook na een kostbaar archeologisch onderzoek, mede door een handtekeningenactie (ruim 3000 tegen afbraak), niet.

Inmiddels is een nieuwe centrumvisie door het college gepresenteerd waarop diverse reacties zijn ingebracht. De visie is hier op aangepast en tijdens de commissie Ruimte en Wonen is deze 'gecorrigeerde' visie behandeld. In deze visie lijkt het muurtje te gaan verdwijnen en het hof verkleind. Het hof, muurtje en omgeving kregen ook tijdens deze commissievergadering de meeste aandacht. Als inspreker maakte het NOV duidelijk, ondersteund met enkele foto's, hoe het centrum zou moeten worden aangepakt. Verkleining van het hof en een nieuw muurtje en mogelijkheden voor het houden van activiteiten in het hof en een autovrij dorpsringweg met aanpassing van eenrichtingsverkeer in het centrum. In de plannen van het college zouden er in het verkleinde hof, met meerdere ingangen, ruimte moeten zijn voor terrassen. Het was Leon Floor (PvdA) die zich fel tegenstander toonde tegen dit idee.

Hij kreeg hierbij steun van Groen Links. Floor zag een niet te handhaven optie en komende ongewenste activiteiten 'Met terrassen binnen het hof is het hek van de dam', aldus Leon Floor, het wordt een hof van vermaak. NZLokaal voelde niets voor verkleining van het hof. Wel was men het er over eens de bomen te vervangen. 'Maar dan geen sprietjes maar min of meer volwassen bomen en dan zo snoeien dat het bomen zijn met een kroon en geen struiken', aldus Floor. Wethouder De Jong gaf aan dat het geen hof wordt vol terrassen: 'We handelen en houden respect voor de kerk'. Floor vroeg de wethouder wat meer communicatie naar de burgers. 'De burgers duidelijk maken waar we mee bezig zijn'.

Het CDA zag wel activiteiten in het hof, maar dan alleen in het zomerseizoen. D66 zag wel wat in de plannen van de NOV. Terwijl de VVD ging voor de visie van het college. De tijd van het oude vertrouwde muurtje schijnt zijn langste tijd gehad te hebben. Verkleining van het hof en inrichting als 'vermaak'ruimte zal in de komende commissievergadering duidelijk worden dan zal hopelijk blijken dat 'Respect voor de Kerk en het hof', geen loze woorden zijn.

Jacques Looijestijn

Uit de krant