Afbeelding

Succes

Algemeen Bollenpraat

Succes hebben gaat niet vanzelf. Iedereen weet dat er vaak een lange weg voor nodig is, de nodige valkuilen horen daarbij. Aan succes kun je echter ook ten onder gaan. Bij de boeren gebeurt zoiets.

Toen de melkplassen en boterbergen verdwenen waren, ging het jarenlang crescendo. Er kwam vraag van over de hele wereld, er was koopkracht en de Hollandse kwaliteit stond bovenaan. Kaas naar Rusland, het Midden-Oosten en baby-melkpoeder naar China.

De veel bekritiseerde quotering hield de melkplas beperkt. Maar toen: er kwam vrije productie, dus snel stallen bouwen, veestapel uitbreiden en weiland bijkopen. Daarna ging van alles mis. Er moeten fosfaatrechten komen om de mest te beperken. De Russen kopen niet meer, de olielanden bezuinigen, China heeft nu eigen babypoeder en, tot overmaat van ramp, Brussel bemoeit zich met de zaak. Het ministerie heeft zitten slapen en maakt het onheil compleet. Gevolg; koeien naar het slachthuis en boeren aan de bedelstaf! Nu het succes van de Bollenstreek met al z'n bloemenvelden. Steeds meer het paradepaardje van toeristisch Nederland. Kom er maar eens om, een top-evenement van negen weken in een koud voorjaar!

De kwekers planten trouw hun bolletjes in het najaar, harken de streek aan en zorgen voor een mooi winterdek. Keukenhof voert de troepen aan en JUB plant de bermen met bollen. Gevolg: iedereen wil in deze bijzondere streek wonen. Ze moeten wel een eindje naar hun werk rijden, maar dat is het meer dan waard! Al die belangstelling begint zijn uitwerking te krijgen. Als eerste werd super grond in Wassenaar opgeofferd om er koeien te laten grazen. Vervolgens kwam de Provincie met zijn landgoederen en greenpoort woningen. Dan een weg dwars er doorheen. De Ruimte voor Ruimte werd ook op mooie stukjes herbouwd. Noordwijk gaat de Bronsgeest volbouwen en de GOM laat leidende bedrijven als Nord-Lommerse, CS Weyers en Jansen Overseas flink dokken. Als we nu ook nog ons dorp aan Noordwijk, dat niets met de teelt heeft, weggeven, is de ramp compleet.

Aan succes ten onder!

Aad van Ruiten

Uit de krant