Afbeelding

Amerika

Algemeen Bollenpraat

Als je twee weken door Amerika reist, dan raak je ongemerkt toch vol met de indrukken die je elke dag weer opdoet. Om te beginnen waren we in de hoofdstad van de Mormonen. Die beheersen in Salt Lake City het openbare leven en de hele stad. Middenin een enorme kathedraal, waar iedere geloofsgenoot naar toe komt als hij en zij gaan trouwen. In de staat Utah wordt alles bestuurd door lieden van diezelfde religie.

Mormonen zijn rond 1850 verjaagd uit het oosten van Amerika en hebben in de enorme kale vlakte bij het zoutmeer, waar ze nu wonen, een prachtige, welvarende stad opgebouwd.

Rijdend over de eindeloze wegen, valt het uiterst beleefde rijgedrag van iedereen op, ondanks de vele gigantische trucks. De Peterbiltsen en de Kenworths. Foto's genomen voor de kleinzoons! Amerika heeft bijna geen waterwegen, dus alles gaat per spoor en per as. Wat ook opvalt is dat overal en altijd de tv aan staat met eindeloze sportprogramma's.

Dan de eeuwige reclame, er is geen ontkomen aan. Eten, eten en nog eens eten. Daarnaast wordt van alles te koop aangeboden, natuurlijk met enorme kortingen. Kookprogramma's te over. Op straat veel mensen met overgewicht.

Natuurlijk ook genoeg over de komende presidentsverkiezing. Amerikanen zijn heel betrokken. Velen schamen zich dat de Republikeinen Trump als kandidaat hebben. Toch zal de aversie tegen Clinton hem nog veel stemmen opleveren. Republikeinen staan voor minimale overheidsbemoeienis, wat, in onze ogen, veel onrechtvaardigheid meebrengt. Teruggekomen, met jetlag, was het in Holland wel weer acclimatiseren.

Ook hier zes maanden verkiezingsstrijd in de media, zij het niet zo onfris als in Amerika. Wel meliger! Bovendien ook heel Hólland aan het bakken. Nadat ik alle kranten had doorgespit, is het even wennen aan de discussie over zelfmoord bij ouderen! Dat is pas 'different koek'.

Aad van Ruiten

Uit de krant