Afbeelding

Las Vegas

Algemeen Bollenpraat

Vorige week waren we in Las Vegas. Onze dochter Loes trouwde er met Ted Pastoor uit Boxtel.

Hoewel dit niets met bollen te maken heeft, is het toch wel heel apart als een bollendochter trouwt in de grootste glamour-stad van Amerika.

Vooraf hebben we een weekje door Utah gereisd en er de grootste parken bezocht. In Salt Lake City pootje baden in het grote zoutmeer, waar helemaal niets in wil groeien. Het water is er vier keer zo zout als de Noordzee. Daarna via het park met de grote bogen naar Monument Valley, een onmetelijk grote vlakte waar enorme rotsmassa's uit de aarde omhoog geperst lijken en het hele landschap beheersen.

Talloze Westerns zijn daar opgenomen. John Wayne was er in de jaren 50 de grote filmheld, die de indianen bevocht. In het uniform van de regeringssoldaten reed hij met zijn mannen te paard door de eindeloze vlaktes, door steile kloven en woest water. Huifkarren met vrouwen en kinderen hobbelden mee.

Later gingen we door de canyons waar de Colorado-rivier miljoenen jaren grond heeft meegevoerd en zodoende enorme kloven in het landschap heeft nagelaten. Deze rivier, die helemaal uit Canada komt, is getemd door twee grote dammen om stroom op te wekken. De Hooverdam en de Glen Canyon-dam bij Page. Halverwege de tocht waren we s'avonds bij een echte rodeo. Cowboys uit het hele land waren er verzameld om een wilde stier te berijden, een kalf met lasso te vangen of een wild paard te temmen. Aangekomen in Las Vegas staat je mond de hele dag open van verbazing, maar ook van de warmte. Een stad van 2 miljoen inwoners die midden in de woestijn gebouwd is. Oorspronkelijk alleen om te gokken, nu ook om te feesten. Waar in de ene staat, Utah, een biertje moeilijk te krijgen is, mag in Nevada alles; zij het niet voor weinig, een regelrechte "moneydrain"! Vierentwintig uur per dag draait alles door. Van huizenhoog-spuitende fonteinen tot razende taxi's.

In de limo zijn we naar het entreebord van de stad gereden voor de foto en daarna is onze dochter in stijl in een wedding chapel getrouwd en toegezongen door een heuse Elvis!

Aad van Ruiten

Uit de krant