De locatie Munnekewij aan de Schippersvaartweg. | Foto: Caroline Spaans
De locatie Munnekewij aan de Schippersvaartweg. | Foto: Caroline Spaans

Herontwikkeling locatie Munnekeweij op koninklijke manier

Algemeen Politiek

Noordwijkerhout ♦ De gemeente hield donderdagavond 13 oktober in samenwerking met woningstichting Antonius van Padua een eerste bijeenkomst voor omwonenden en belangstellenden om het stedenbouwkundige plan van locatie Munnekeweij te introduceren.

Architectenbureau Kokon is gevraagd dit gebied te ontwikkelen. In Noordwijkerhout geen onbekende. Reeds eerder hebben zij onder meer Mossenest II en zorgcentrum Munnekeweij ontwikkeld. De belangstelling vanuit de wijken was goed; de zaal zat vol.

Wethouder Henri de Jong opende de bijeenkomst. Hij gaf aan de omwonenden voortijdig te willen informeren over de plannen. Naar schatting 45 sociale huurwoningen en appartementen zullen op het huidige terrein verrijzen. Aad Verkade, voorzitter van Antonius van Padua, kreeg daarna de microfoon: "Het oude Munnekeweij is sinds 2000 onder beheer van onze stichting. In 2006 vertrokken de inwoners naar het nieuwe pand aan de Via Antiqua. Daarna is het een aantal jaar verhuurd aan Woonzorgcentrum Jeroen (Noordwijk) en zorgcentrum De Schutse (Sassenheim). Er is gekeken naar de mogelijkheden van jongerenhuisvesting en opvang van statushouders. Beiden waren echter niet haalbaar. Nu staat het pand een jaar leeg."

Aan architectenbureau Kokon de eer een ontwerp te maken, dat zowel aan Mossenest I als II recht doet. Ron van Leeuwen van Kokon gaf verdere uitleg over het plan. Er is bewust gekozen om de lijnbebouwing van de huidige Schippersvaartweg niet door te trekken, maar juist een open karakter te houden. Veel lucht en groen. Op dit moment kenmerkt het gebied zich niet alleen door het gebouw, maar vooral de ruime tuin die eromheen gesitueerd is. De tuin, eigendom van de gemeente, is in het concept meegenomen. Zo ook de ruimte. Toch wordt het gebied meer bebouwd dan nu. Aan de west- en oostkant komt voldoende parkeergelegenheid. Daarna komen aan beide kanten twaalf sociale woningen. Deze worden gebouwd in een zogenaamd rugwoning- concept: zes huizen aan de ene en zes aan de andere kant. De tuinen liggen voor de woning, waar ook de berging komt. De huizen zijn bestemd voor een of twee bewoners. In het midden komt een appartementencomplex van drie lagen. Hierin zullen 21 appartementen worden ontwikkeld. De derde laag wordt schuin weggezet, waardoor het gebouw minder groot overkomt.

De drie gebouwen staan haaks op de Schippersvaart en de drie lijnen van bebouwing komen dwars op de bestaande straten: Kamille, Lavendel en Ridderspoor. Tussen de bebouwing in komen ruime hofjes, lijkend op Mossenest II, alleen ruimer van opzet. Deze worden doorgetrokken tot de Schippersvaart, waardoor er geen lange rij van geparkeerde auto's gecreëerd wordt.

Vanuit stedenbouwkundige aspecten is gekozen voor: groen, water, parkeren en erfscheidingen. Het water tussen Mossenest II en het te ontwikkelen plan wordt vergroot om zodoende tegemoet te komen aan de vergroting van asfaltering. Het parkeren dient geheel opgevangen te worden aan de noordkant van de Schippersvaart. Kokon wil geen 'Gammanisering', de voortuinen moeten een open karakter houden en direct bij aanleg zullen groene tuinafzettingen gerealiseerd worden.
Daarna werden de aanwezigen in de gelegenheid gesteld vragen te stellen aan Verkade, De Jong en Van Leeuwen. Deze hadden onder meer betrekking op het feit dat de huidige tuin vrij gemakkelijk opgeofferd wordt. Helaas moeten de bomen die nu op het terrein staan, plaats maken.

Lijst met bomen

De gemeente heeft een lijst van bomen die niet gekapt mogen worden. De bestaande bomen staan niet op deze lijst, waardoor ze gekapt mogen worden. Het bestemmingsplan zal gewijzigd moeten worden, alles op de koninklijke manier. Oftewel: volgens de regels en in goed overleg met omwonenden.
Het huidig Colloseum zal niet wegvallen in de plannen, omdat dit complex beduidend hoger is.
Naar verwachting begint de bouw halverwege 2017. Nog niet bekend is wanneer er daadwerkelijk gesloopt wordt. Verder kwam de vraag uit beide wijken hoe de zijzichten van vooral het appartementencomplex eruit komen te zien. De daadwerkelijke ontwerpen van deze gebouwen zijn nog in schetsfase, maar Van Leeuwen gaf aan de inkijk van de zijgevels zoveel mogelijk te beperken. Verder werd gevraagd naar het aantal van 45 woningen. Dit was van tevoren geen vaststaand gegeven, maar ontstaan uit het ontwerp dat er nu ligt.

De 80 m2 van de rugwoningen zorgt voor een goede 3-kamerwoning met twee slaapkamers. Er wordt uitgegaan van 1,9 inwoner per woning. Er is volop behoefte aan dit soort woningen, zowel bij ouderen als jongeren. De verhuur wordt gebonden aan inkomen. Uit een onderzoek van woonvisie is de behoefte van de Noordwijkerhoutse bevolking onderzocht en uitgewerkt.

Opvang statushouders

Er zullen een of twee woningen gebruikt kunnen worden voor statushouders. Hierin wil de gemeente een duidelijke spreiding. Voor 2016 heeft de gemeente reeds voldaan aan opvang. De aanwezigen werden allen bedankt voor hun komst en zullen in de toekomst op de hoogte gehouden worden van verdere plannen.

Uit de krant