Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
<p>Het 100-jarig bestaan werd vast uitgebreid gevierd in de speeltuin. | Foto en tekst met dank aan Karin en Rob Hulsebosch.</p>

Het 100-jarig bestaan werd vast uitgebreid gevierd in de speeltuin. | Foto en tekst met dank aan Karin en Rob Hulsebosch.

Feestcommissie De Zilk viert eeuwfeest

  Activiteiten

100 jaar is natuurlijk een mijlpaal die je niet zomaar met stille trom voorbij laat gaan. “Echter, door de langdurige beperkingen konden wij dit voorjaar onze activiteiten, zoals Koningsdag en de mozaïekwedstrijd, niet door laten gaan. Als alternatief organiseerden wij wel een superleuke pubquiz waaraan heel veel dorpsgenoten en wij zelf veel plezier hebben beleefd,” laat de commissie weten.

“De Feestweek, eind augustus, hebben wij ook aan ons voorbij moeten laten gaan. De samenwerking met de kermisexploitanten en dorpshuis De Duinpan bleek een te ingewikkelde en onverantwoorde opgave te worden, waardoor wij gezamenlijk besloten de week af te gelasten. 

Bewegingsruimte

Op dit moment lijkt Nederland en dus ook De Zilk, weer wat meer bewegingsruimte te krijgen waardoor de Feestcommissie hoopt toch nog enkele leuke jubileumactiviteiten te kunnen organiseren. 

Als start waren vorige week alle basisschoolleerlingen uitgenodigd om in speeltuin De Duinrand aan een spelletjesmiddag mee te doen. Met de hulp van medewerkers van de speeltuin en het Jeugdwerk hebben ruim 130 kinderen een geweldige middag gehad. 

Wij zijn van plan om binnenkort nog meer te kunnen doen voor onze inwoners, zoals een autopuzzelrit, een lunch voor onze senioren en een spetterende feestavond voor alle inwoners van het dorp met als afsluiting een grote vuurwerkshow. Exacte data zullen binnenkort bekend gesteld worden.”

Terugblik

Lang geleden werd de feestcommissie opgericht op verzoek van de pastoor en onder voorzitterschap van Gerrit Schilder, samen met nog zeven dorpsgenoten.

In de loop der jaren werden er allerlei activiteiten georganiseerd: kerkelijke festiviteiten, zoals de inhuldiging van een priester; de feestweek met kermis, Koninginnedag en later Koningsdag en natuurlijk Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Uiteindelijk kwamen daar ook de minder officiële evenementen bij, zoals schaatswedstrijden, mozaïekwedstrijden, Heel De Zilk bakt en het Kerstzingen. 

“Eenmalige feestjes waren er ook. Denk aan het grote huwelijksfeest van onze huidige Koning en Koningin met Zilkse look-a-likes en de legendarische playbackshow gepresenteerd door de enige echte Jacques d’Ancona.”

“100 mooie jaren dus, vol met herdenken en vieren. Het was echter niet alle jaren feest. Zo was er in de crisisperiode van 1923 tot 1936 en tijdens de Tweede Wereldoorlog geen kermis.”

Dit jaar de draad weer oppakken

“Ook afgelopen jaar moesten we door de Corona uitbraak onze plannen in de ijskast zetten, in afwachting van betere tijden. Zoals de verwachting nu is, kunnen we later dit jaar gelukkig de draad weer oppakken gaan we samen met alle inwoners onze verjaardag vieren. 

Hoe de toekomst er uit zal zien weet niemand, maar de Feestcommissie De Zilk hoopt in ieder geval snel weer heel veel mooie activiteiten te mogen organiseren en samen herinneringen te kunnen creëren.”

Meer berichten