Voor de vijftiende keer baggeren met de Vikings | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
De laatste slootjes wegen het zwaarst. | Foto: Piet de Boer
De laatste slootjes wegen het zwaarst. | Foto: Piet de Boer (Foto: )

Voor de vijftiende keer baggeren met de Vikings

  Activiteiten

"Precies 333 deelnemers, Een prachtig cijfer want deelbaar door elf. Een opsteker voor Carnavalsvereniging de Vikings", volgens Ria die de cijfers bijhoudt. Dit jaar viert de vereniging het derde lustrum van de belangrijkste Baggerrace van Noordwijkerhout. Het is tevens het natte begin van de kermisweek.

Door Piet de Boer

De Vikings hebben zaterdag de sloten gecontroleerd op vervelende obstakels in het water. De troep is verwijderd en daarmee het baggerparcours gezuiverd. Zondag gaat het veld om elf uur van start en springen de deelnemers enthousiast naar de overkant van de talloze slootjes. De echte baggerartiesten maken er een show van met een 'bommetje' dat veel blubber en bagger in de lucht slingert.


Baggeraars

Het veld van bestaat uit zowel vrouwen als mannen, jongens en meiden. De jongste deelnemers zijn zes jaar. Het zijn er een flink aantal. De jongsten zijn vaak in het gezelschap van pappa en mamma. De ouders nemen de kinderen bij de hand als ze afdalen naar het water en worden door hun ouders ook weer op de oever getild.

De baggerloop is voor de meesten samen door de sloot lopen en lekker van top tot teen vies worden. Iedereen kan meedoen. De oudste deelnemers zijn Peter Denzen (75) en Nel Hogervorst (70). Voor speciale categorieën zijn er prijzen te winnen. De Drinkebroeders zijn met 26 personen de grootste groep en de prijs voor de mooiste outfit gaat naar de modderlopers 'De Hel van het Noorden'.


Omhelzing

Langs het parcours en vooral op de Leeweg staan familie en vrienden te klappen voor de mooiste baggersprongen en stoerste deelnemers. Er is veel publieke belangstelling ook mensen met scootmobiels en ouderen genieten van het waterballet. De naar bagger geurende lopers dreigen lachend hun toekijkende vrienden en bekenden meteen te omhelzen en knuffelen. Vanaf de Leeweg is het nog een paar honderd meter naar de finish. Daar worden alle deelnemers door de speaker hartelijk gefeliciteerd met hun prestatie. Vervolgens gaan de meeste onder de douche om de bagger van het lichaam te schrobben. Er is een speciale douchegelegenheid beschikbaar.

Na het uitreiken van de prijzen gaat iedereen moe maar voldaan met wasgoed en natte schoenen huiswaarts. Volgend jaar de zestiende editie. Op de Brink zijn de eerste skeletten van de kermisattracties verrezen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>