Afbeelding
Foto: pr

Tentoonstelling Siem vd Hoonaard

vrijdag 14 oktober 2022 0:00 tot maandag 6 maart 0:00

Museum Noordwijk toont vanaf 14 oktober de unieke tentoonstelling over een veel te vroeg gestorven kunstenaar: Siem van den Hoonaard (1900-1938). Hij noemde zichzelf ‘kunstedelsmid’, een edelsmid en kunstenaar ineen, want de geboren Rotterdammer maakte naast sieraden en gebruiksvoorwerpen ook metaalsculpturen.

Hij woonde van 1936 tot zijn dood in 1938 in Noordwijk. In deze periode maakte hij negen metalen beelden en vervaardigde hij talloze klokken, lampen en sieraden. De kunstedelsmid werkte in de geest van de Amsterdamse School, maar deed dat op zeer eigenzinnige wijze. Veel tijdgenoten vonden zijn werk daarom ‘bizar’ en ‘excentriek’. Ook zijn materiaalkeuze was voor die tijd ongebruikelijk. In plaats van brons werkte hij met koper. En met succes. In 1937 won hij op de Wereldtentoonstelling van Parijs een gouden medaille voor zijn plastiek Pan. Het werk van deze baanbrekende kunstenaar is o.a. in bezit van het Rijksmuseum, Kröller-Müller, Kunstmuseum Den Haag en Boijmans Van Beuningen. Museum Noordwijk biedt komend najaar de kans om kennis te maken met de kunstedelsmid op de allereerste overzichtstentoonstelling van zijn werk. De tentoonstelling is te bezoeken van 14 oktober 2022 tot en met 6 maart 2023.Museum Noordwijk is gevestigd aan het Jan Kroonsplein 4 in Noordwijk aan Zee. Zie ook www.museumnoordwijk.nl

Locatie