De katholieke begraafplaats op het Sint Bavo terrein verscholen tussen de bomen. | Foto Piet de Boer
De katholieke begraafplaats op het Sint Bavo terrein verscholen tussen de bomen. | Foto Piet de Boer Foto: piet de boer

Bavo-boek in december: auteur zoekt dossiers cliënten

historie n Prachtige vondsten zijn er gedaan, zegt Miek Smilde, auteur van het boek honderd jaar Bavo in Noordwijkerhout. Over de bouw en de periode van de Bavo voor de Tweede Wereldoorlog. Ze heeft glasnegatieven met rijk gedecoreerde eetzalen en versierde tafels. Kenmerkende voor het leven in de Bavo. Mensen woonden, werkten en verbleven daar hun hele leven. De begraafplaats in het bos getuigt daarvan. Een unieke plek, vindt Miek.

Door Piet de Boer

De schrijver heeft zestig mensen geïnterviewd. Vooral werknemers bij de Bavo, maar ook cliënten. Voor de privacy en om het verhaal levend en invoelbaar te maken, koos ze voor: literaire non-fictie. Een roman gebaseerd op werkelijkheid.

Homo

Een prettig leesbaar verhaal met dialogen over een serieus onderwerp: een eeuw zorg voor mensen met geestelijke problemen in Noordwijkerhout. ,,Ik heb veel steun gekregen van NoVaTo bij mijn onderzoek.''

Wat is haar opgevallen? De grandeur van de geestelijke gezondheidszorg tussen de twee wereldoorlogen. Grote ziekenhuizen met paviljoens, honderden patiënten en veel personeel. De bewoners werken en maken matten, vlechten gaas en bestrijden zandverstuivingen op het terrein. De groep patiënten is dan nog divers. Iedereen die volgens de artsen van die tijd 'krankzinnig' is, belandt in dit katholieke 'gesticht' van de Broeders van Liefde. Dus ook ouden van dagen en homofiele mannen.

Erfgoed

Patiënten worden na de jaren vijftig steeds meer cliënten. Ze gaan in een groep wonen met begeleiding. De Hafakker is in de jaren zeventig het eerste voorbeeld in Nederland van deze nieuwe denkbeelden over wonen en leven. De Hafakker is een gewone wijk, waar mensen met en zonder handicaps door elkaar heen wonen en leven, staat op de site van Rivierduinen.

Niet langer verbleef je tot aan je overlijden op het Bavo-terrein. Toch zijn daar nog graven uit begin jaren negentig te vinden.

Eenvoudige stenen met namen van mensen die hun leven lang daar geleefd hebben. Miek wil deze en andere mensen uit een eeuw geestelijke gezondheidszorg 'een stem geven' en hun leven tonen. Hoe leefden en werkten de mensen van de Bavo? Wat waren mogelijk hun gedachten en gesprekken. Veel archiefmateriaal is helaas al weg. Nu verdwijnen ook nog de gebouwen.

De auteur pleit daarom voor het behoud van erfgoed uit deze belangrijke periode van de geestelijke gezondheidszorg in het dorp. Niet alles weggooien en slopen.

Miek Smilde moet nu nog een aantal archieven bezoeken om historische personages in het boek te laten spreken en bewegen.

Er is nog veel te doen, concludeert ze. Een titel is er nog niet. De boeken worden waarschijnlijk via 'print on demand' verkocht.

Dat betekent dat alleen boeken die vooraf besteld zijn, van de drukpers rollen. Maar dat is nog niet zeker.

Miek Smilde verwacht dat het boek in december 2017 verschijnt.


Twee organisaties collecteren voor Oranje Fonds

goeddoel n Inwoners van Noordwijkerhout kunnen binnenkort een collectant aan de deur verwachten van het Oranje Fonds. Van 6 tot en met 10 juni vindt de Oranje Fonds Collecte plaats. Twee stichtingen en verenigingen uit Noordwijkerhout doen hieraan mee. Met de opbrengsten kunnen zij hun eigen organisatie draaiende houden én steunen zij sociale projecten in Zuid-Holland.

Verenigingen en stichtingen is het niet altijd makkelijk om de begrotingen rond te krijgen. Zij zijn afhankelijk van contributies of donaties. Het Oranje Fonds vindt dat zij ieder op hun eigen manier een belangrijke bijdrage leveren aan onze samenleving. Of het nu gaat om een Voedselbank, een sportclub of een dorpshuis: al deze organisaties brengen mensen samen, worden gerund door vrijwilligers en zorgen zo dat ons land mooier en socialer wordt. De Oranje Fonds Collecte is er om hen op een laagdrempelige manier steun te bieden.

Opbrengst

Deelnemende organisaties mogen de helft van de opbrengst houden en besteden aan hun doelstelling. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld iets extra's doen voor de doelgroep of voor de vrijwilligers, of noodzakelijk onderhoud bekostigen. De andere helft van de opbrengst gaat naar sociale projecten in Zuid-Holland.

Elke euro goed besteed

Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal, geldverkeer) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. De afdracht van de volle collectebussen wordt in de meeste plaatsen verzorgd door de RegioBank. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen besteed aan sociale initiatieven. Dat maakt de Oranje Fonds Collecte uniek.

Deelnemende organisaties

In Noordwijkerhout doen de volgende organisaties mee aan de Oranje Fonds Collecte: Stichting Speel-o-theek Kindervreugd, Stichting Het Raamwerk.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds steunt sociale projecten in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk.

Jaarlijks steunt het met zo'n 30 miljoen euro duizenden initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.