In 2018 begint hier de bouw voor het Zilt. (Zuilen zijn toegang naar oude tennisbaan.) | Foto: Caroline Spaans
In 2018 begint hier de bouw voor het Zilt. (Zuilen zijn toegang naar oude tennisbaan.) | Foto: Caroline Spaans Foto:

Het Zilt: versnelling bouw

Nieuwbouw n Zes jonge Zilkers spraken vorige week met wethouder Henri de Jong betreffende de bouw van plan De Zilt. Goed nieuws voor de groep: de wethouder gaat het woningbouwplan splitsen, waardoor een deel sneller gebouwd kan worden.

Door Piet de Boer

De gemeente onderhandelt nu met de ontwikkelaar over een nieuw bouwtraject.

De wethouder probeert het plan te splitsen. Voor een deel moet een relatief lange bestemmingsplan-procedure gevolgd worden.

Het ander deel kan door een uitwerkingsplan versneld worden. Voordeel hiervan is dat deze woningen een paar manden eerder gebouwd kunnen gaan worden. Reden voor de versnelling is 'het opwarmen van de woningmarkt' volgens De Jong. De projectontwikkelaar ziet er brood in. Er is veel vraag naar grondgebonden woningen voor jonge gezinnen.

Zomer 2018

Het realiseren van de sociale woningbouw op het Zilt begint dus later. Net als de supermarkt, kapperszaak en het gezondheidscentrum. Wethouder De Jong denkt voor het zomerreces de exacte planning te kunnen geven voor heel het Zilt.

"Wij doen er alles aan om de bouwstart te versnellen", zegt hij. De communicatie wordt ook beter, belooft hij. Wie zijn emailadres afgeeft krijgt bericht wanneer er nieuws verschijnt op de website van de gemeente of van de projectontwikkelaar.

Bijvoorbeeld over het natuuronderzoek naar de aanwezigheid van mus en zandhagedis. "Tot nu toe is niets gevonden", stelde de wethouder de toehoorders gerust. Het Zilt wordt ook een vast punt op de agenda van de commissie Ruimte en Wonen.

Mede door de vragen van Sjaak van der Berg en Eva Augustinus.

De start van de bouw van de grondgebonden woningen zal door de snellere procedure waarschijnlijk in mei of juni 2018 plaatsvinden.

De bouw van de appartementen (sociale huurwoningen), supermarkt, kapperszaak en gezondheidscentrum start in augustus 2018.