Rinetta Kleine. | Foto: Caroline Spaans
Rinetta Kleine. | Foto: Caroline Spaans Foto:

Nieuwe naam column dominee dankzij Rinetta

idee n Dominee Egbert van der Weide heeft via zijn column die 23 april in deze krant stond, laten weten dat hij ondanks zijn afscheid, zijn columns voor het Noordwijkerhouts Weekblad wil blijven schrijven.

Door Caroline Spaans

Gelukkig maar. Zijn columns worden door de lezer zeer gewaardeerd en ik, als redacteur ben heel blij dat hij, zoals hij dat zelf verwoord, 'niet meer als 'de dominee', maar als ambteloos burger' zijn pennenvruchten blijft opsturen.

Het enige waar nog aan gesleuteld moest worden, was de naam. 'Als het niet meer rondom de Witte Kerk draait, waar gaat het dan nog wel om? Ik leg het maar aan u als lezer voor: wie weet er een toepasselijke naam? Ik bedenk wel een leuke prijs. De jury wordt gevormd door mijzelf – want tot het laatst houd ik graag alles in handen…', liet onze dominee in zijn 'laatste' column weten. Hij kreeg bijna vijftig reacties. Mooie reacties, grappige en serieuze.

Uit alle voorstellen koos hij de naam: Uitgeweid. "Ik vind hem briljant gevonden! En ik ben heel blij dat ik zoveel reacties heb mogen ontvangen", liet hij me weten. Ik was natuurlijk enorm benieuwd wie degene was die deze naam had bedacht. De dominee wist mij te vertellen dat het iemand uit gemeente is: hij had haar inmiddels gesproken en gecomplimenteerd. Maar hij had haar nog niet verteld dat deze naam het ook zou worden. Dat wilde hij eerst nog even overleggen met de redactie.

Geen moeite

En zo geschiedde. Wij waren op de redactie net zo enthousiast en besloten contact op te nemen met Rinetta Kleine, de bedenker. "Ik heb er helemaal geen moeite voor gedaan hoor", zei ze. "Hij kwam gewoon vanzelf: Van der Weide-uitweiden-uitgeweid. Het ligt eigenlijk voor de hand!" Samen met de dominee zorgden we voor een mooie bos bloemen voor Rinetta, die verrast opkeek toen ik aanbelde om deze te overhandigen. De dominee was helaas op dat tijdstip niet in de gelegenheid om samen met haar op de foto te gaan.


Oecumenische Pinksterviering

geloof n Ook dit jaar heeft Noordwijkerhout op eerste Pinksterdag (4 juni) zijn oecumenische Pinksterviering.

Deze vindt plaats in de tuin van de Victorkerk en begint om 10.00 uur. Voorgangers tijdens deze viering zijn dominee F. van Helden uit Delft en diaken B. Prins van de Parochie Sint Maarten. Aan de viering werken verder mee het Mannakoor en de Harpe Davids.

Bij slecht weer gaat de viering gewoon door, maar dan in de Victorkerk.

Er is een crèche aanwezig en er wordt een kindernevendienst gehouden. Na afloop is er thee, koffie en limonade.

De samenwerkingsraad van Kerken Noordwijkerhout heeft geregeld dat er vervoer is voor hen die bij deze viering willen zijn, en niet in de gelegenheid zijn zelf te komen.

Voor vervoer kan contact opgenomen worden met Ada Pennings: 0252-374145.