| Foto: Caroline Spaans
| Foto: Caroline Spaans Foto: Caroline Spaans

Je eigen cadeautje betalen?

n Commissie Sam struikelt over afscheidsboek BAVO

BAVO n Rivierduinen heeft 10.000 euro nodig voor het boek over 100 jaar Bavo. Het college en met name burgemeester Goedhart staat welwillend tegenover de sponsoring van dit afscheidscadeau. Eerder was sprake van een beeld. Dat is afgeblazen. De raadsleden van de commissie Samenlevingszaken (SAM) vragen zich af waarom de gemeente moet betalen en waarom pas op dit moment?

Door Piet de Boer

Karin Meiland (NZLokaal) wil wel betalen maar dan moet ieder huis een exemplaar van het boek krijgen. Anders moet Rivierduinen het zelf financieren. De indruk heerst in de commissievergadering dat Rivierduinen en haar partner de Parnassiagroep en Raamwerk voldoende verdienen aan het Bavocomplex. De 10.000 euro van de gemeente lijkt dan ook overbodig. En waarvoor is die bijdrage eigenlijk? Volgens portefeuillehouder Gerrit Goedhart om een deel van de kosten van het boek te betalen. Onderzoek, schrijven, redactie en dergelijke. Auteur Miek Smilde heeft vele mensen geïnterviewd, legt Goedhart uit. Het boek drukken en distribueren vallen niet onder de 45.000 euro dat het onderzoek gaat kosten. Rivierduinen zal dit later bevestigen. Het boek wordt volgens de geestelijke gezondheidsinstelling (GGZ) 'on demand' gedrukt. Dat betekent dat alleen het aantal vooraf bestelde boeken van de persen rolt.

De VVD is volkomen tegen de ondersteuning van het boek. NZLokaal is ook niet enthousiast. Niet meebetalen, vindt Karin Meiland als het een commerciële uitgave is. D66 vindt dat Rivierduinen genoeg verdient aan het Bavo-project. Ook het CDA is tegen de sponsoring. Net als de PvdA, die is ook niet blij met zo'n afscheidscadeautje. Jan Janson: "Het is een beetje hetzelfde als een verjaardagscadeautje krijgen, waar jezelf aan mee moet betalen". Alleen Groenlinks is niet 'echt tegen'. De burgemeester legt uit dat de gemeente in het verleden heeft aangeboden mee te financieren aan een beeld. Dat bleek niet weerbestendig en hufterproef.

De gemeente heeft zijn bijdrage teruggetrokken. Als alternatief is het boek op de proppen gekomen. De auteur was toen al bezig met onderzoek. Het boek kost 45.000 euro. Dat is het honorarium van de auteur, de redactie- en opmaakkosten.

De VVD kondigt een amendement aan om de 10.000 euro te betalen uit het kunst- en cultuur-historie budget van dit jaar (15.000 euro).

De leden nemen het voorstel terug naar de fractie.


Raden praten elkaar bij over fusie

samen n De gemeenteraden van Noordwijkerhout en Noordwijk hebben vorige week informeel met elkaar gesproken over onderwerpen die verband houden met een mogelijke fusie tussen beide gemeenten.

In de raadzaal van de gemeente Noordwijkerhout was een groot aantal raadsleden, commissieleden en burgerraadsleden aanwezig, alsmede leden van beide colleges. Er werd gesproken over de gevolgen van het Arhi-protocol, de voortgang van de financiële scan naar de financiële positie van beide gemeenten, de uitwerking van de motie van de raad van Noordwijk en dan met name het onderzoek naar 'Wat als Noordwijk zelfstandig blijft…?'

Nog een onderwerp dat uitvoerig aan de orde kwam was Noordwijkerhout bekender maken met de Noordwijkse Omgevingsvisie. De gemeenteraadsleden van Noordwijkerhout hebben aangegeven dat ook zij geïnformeerd willen worden over deze visie. Voor hen wordt een extra informatieve bijeenkomst georganiseerd over dit onderwerp.

De volgende bijpraatsessie op dinsdag 6 juni staat in het teken van de presentatie van de uitkomsten van de financiële scan die onder regie van de Provincie Zuid-Holland door BMC uitgevoerd wordt. Dat de bijpraatsessies om meer gaan dan inhoudelijke gesprekken, bleek uit de goede sfeer. Beide wethouders Financiën bedankten elkaars ambtenaren die hard hebben doorgewerkt om aan de verplichting van het Arhi-protocol te kunnen voldoen.

Dinsdag 20 juni is de derde bijpraatsessie gepland.

De bijeenkomsten zijn informeel en besloten, zodat iedereen vrijelijk informatie kan uitwisselen in de aanloop naar de definitieve besluitvorming over een eventuele fusie op donderdag 6 juli. Dat werd door allen als zeer nuttig ervaren.


Gerard Heemskerk: 'Fusie maakt beide dorpen sterker'

fusie n Deze week was er een ontmoeting tussen de lokale afdelingen van de VVD van Noordwijkerhout en Noordwijk. Inleider was Gerard Heemskerk, een ras Noordwijkerhouter, die een belangrijk deel van zijn leven toch in Noordwijk heeft gewoond.

Hij toonde zich dan ook een warm voorstander van een fusie tussen beide dorpen. 'Gezamenlijk zullen we veel sterker zijn', pleitte de voormalig voorzitter van VVSB. Hij benoemde met name de Zilk als echte dorpsgemeenschap naast Noordwijkerhout. 'Maar jullie hebben dan weer 'Katwijk Noord' die wat op zichzelf opereert', zei hij doelend op villawijk de Zuid. Maar uiteindelijk was de rode draad door zijn betoog dat een fusie tussen de beide gemeenten louter en alleen voordelen op zou gaan leveren. In de informele napraatsessie ging het voornamelijk over de belangrijke details. Vanuit Noordwijkerhout werd zorg uitgesproken over de voorwaarden die vanuit de Noordwijkse raad waren geuit. Over de mogelijke nieuwe naam van de gemeente waren meningen verdeeld. Veelal noemde men dit een bijkomstigheid. Maar hier en daar bleek men het toch wel weer belangrijk te vinden. 'Als we hier niet uitkomen dan wordt het eenvoudig de naam van de grootste gemeente' was de conclusie van de dagvoorzitter. Over andere voorstellen zoals 'Gemeente Northgo' of 'Gemeente Leeuwenhorst', werd in het algemeen wat lacherig gedaan. Wat het uiteindelijk gaat worden zal na verloop van tijd duidelijk worden.