Mariëtte Bergman bij de Prinsenhof: 'Ik ben heel blij met het behoud van deze monumentale gevel'| Foto: Piet de Boer
Mariëtte Bergman bij de Prinsenhof: 'Ik ben heel blij met het behoud van deze monumentale gevel'| Foto: Piet de Boer Foto: piet de boer

Bergman vertrekt bij Dorpsbehoud

afscheid n Mariëtte Bergman zet zich sinds 1995 in voor een sfeervol, aantrekkelijk Noordwijkerhout. In maart dit jaar was zij na zeven jaar aftredend en nam zij afscheid als voorzitter van de Vereniging Dorpsbehoud. Het belangrijkste monument voor haar is de Witte Kerk en haar omgeving, maar ze is ook heel blij met behoud van de gevels van de voormalige Jozefschool en Dorpsstraat 8. Deze panden geven sfeer in het dorp, de straat, maar ook op school. Het is in dit monument prettig werken voor leraren en leerlingen van de Prinsenhof. Een terugblik.

Door Piet de Boer

Bergman voert in 1995 voor het eerst actie voor een monumentwaardig pand. In de jaren tachtig is al veel gesloopt rond de Witte kerk om plaats te maken voor moderne winkels woningen en supermarkten. Dorpsstraat 8 (de VVV) zou nu ook gesloopt worden. "Daar was ik het helemaal niet mee eens", zegt ze fel. Er heerste in die tijd niet altijd begrip voor haar actie. Waarom doe je dat? Oude troep. Slopen! Diverse tegenstanders van toen zijn nu blij dat de gevel er nog staat.

Ze werd na haar geslaagde reddingsoperatie gevraagd voor de politiek. Meerdere partijen hadden plek op hun kieslijst. Het werd de VVD. "Daar voelde ik me het meest mee verwant." Groen en monumenten bij de VVD? "Landelijk zijn dat geen prioriteiten", geeft ze toe. Maar in de plaatselijke politiek kwam er gelukkig meer oog voor. Ze stond vierde op de lijst voor de verkiezingen van 1998 en werd verkozen. In de commissie Ruimte en Wonen konden naast andere onderwerpen, monumentenbehoud en groen op haar inzet rekenen. Ze zou tot 2010 raadslid blijven.

In de gemeenteraad was Wil Hoff (PvdA) initiatiefnemer voor gemeentelijk monumentenbeleid. Toen ook de VVD dit steunde moest wethouder Winnie Rusman (CDA) destijds aan de slag en kwam er een ad hoc-commissie die een inventarisatie maakte. Conclusie: Noordwijkerhout heeft 120 monumenten die waardevol zijn. Het duurt daarna toch nog tot 2008 voordat het monumentenbeleid 'handen en voeten' krijgt. Bergman herinnert het college aan een 'vergeten' motie en dan komt er een subsidieverordening, een gemeentelijke monumentencommissie en voor het eerst een gemeentelijke monumentenlijst. Op dit moment heeft Noordwijkerhout officieel 52 gemeentelijke monumenten, twaalf rijksmonumenten en vijf beeldbepalende objecten. Bijvoorbeeld een transformatorhuisje. Maar ook het volgens Bergman 'mooie pandje Dorpsstraat 42' komt via de inzet van Dorpsbehoud op de lijst. Een vollediger lijst dan in veel omringende dorpen.

Actievoerder

Na haar raadsperiode wordt Bergman in maart 2010 voorzitter van Dorpsbehoud. Opnieuw wordt ze actievoerder. Groen en monumenten bepalen de sfeer in een plaats, vindt ze. Als je op vakantie gaat en een dorp of stad bezoekt ga je ook naar het historische centrum. Belangrijk voor toeristen, maar vooral voor de bewoners zelf. Wonen, werken en leven is dan prettiger. Dorpsbehoud maakt een inventarisatie van bomen die bescherming verdienen in Noordwijkerhout en De Zilk voor het gemeentelijk groenbeleid. Het college heeft beloofd dit jaar het groenbeleidsplan te publiceren.

Afkeuring

Belangrijkste monument vindt ze de Witte Kerk met hof en bomen. "Een dorp toont zijn historie in gebouwen, in historische monumenten. Pas dus op met de hof bij de kerk", waarschuwt Bergman. "De hof is bovendien een archeologisch monument. Daar kun je niet zomaar gaan bouwen, spitten, bomen kappen en een muurtje slopen." Ruim tien jaar geleden toen het centrum ook op de schop moest, hebben de pogingen de hof te veranderen maar liefst zes ton gekost. Zonder resultaat. "De twee varianten die nu op tafel liggen, lijken niet haalbaar", vindt Bergman. Tenslotte vraagtekens bij de werkwijze die de werkgroepen kregen opgelegd. De tijdsdruk was erg hoog. De monumentencommissie is nu aan zet en gaat de plannen toetsen aan de kaders: "Die zal de twee varianten afkeuren en het plan terugsturen", voorspelt Bergman strijdvaardig.


Nieuw bestuur voor het CHG Duin- en Bollenstreek

Regio n et CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) heeft weer een voltallig bestuur.

Alfred Pop uit Sassenheim is in april 2017 benoemd als voorzitter. Hij volgt waarnemend voorzitter Willem de Jong op. Desiree van Paridon nam in 2016 al het secretariaat over van Cos van Teylingen. Zowel De Jong als van Teylingen hebben ruim tien jaar deel uitgemaakt van het CHG-bestuur. Het huidige bestuur bestaat verder uit penningmeester Rob Arnold, Piet Goemans, Wim Granneman, Duco Hoekstra en Rutger van Rijn. Met dit vernieuwde en voltallige bestuur verwacht het CHG zijn doelen nog beter te kunnen bereiken.

De in 1997 opgerichte stichting vormt al 20 jaar het overkoepelend platform in de Duin- en Bollenstreek op het gebied van cultuurhistorisch erfgoed en landschap. Hierin zijn de meeste lokale historische verenigingen, de kastelen, landgoederen en buitenplaatsen en de regionale musea vertegenwoordigd. Doel van het CHG is nog altijd de bescherming van het cultuurhistorisch waardevolle en wereldwijd unieke cultuurlandschap in de Duin- en Bollenstreek. Het CHG wil ervoor zorgen dat dit ook voor de toekomst behouden blijft. Het CHG wil de cultuurhistorische zaken op regionaal niveau goed aanpakken door samen te werken met andere lokale en regionale erfgoedorganisaties en hun bijdragen te coördineren. Door cultuurhistorische waarden weloverwogen met nieuwe ontwikkelingen te verbinden kunnen historische gebouwen en plekken opnieuw gebruikt worden. Door verspreiding van kennis over de geschiedenis van de Duin- en Bollenstreek kunnen zowel bewoners als bezoekers van de streek het gebied nog beter beleven en ervan genieten. Het CHG heeft drie werkgroepen, waarin vrijwilligers uit alle dorpen in het gebied actief zijn. De Werkgroep Bollenerfgoed zet zich al sinds 1997 in voor behoud en herbestemming van oude bollenschuren en ander bollenerfgoed.

Regionale aanpak

De Werkgroep Cultuurhistorische Atlas Duin- en Bollenstreek houdt de digitale atlas bij, waarin de waardevolle elementen in het landschap zijn opgenomen. De Werkgroep Ruimtelijke Ordening volgt de planologische ontwikkelingen.Wie interesse heeft in deze activiteiten kan terecht bij een van de historische verenigingen in de Duin- en Bollenstreek. Wie meer affiniteit heeft met de regionale aanpak kan contact opnemen met het CHG: www.chg-duinenbollenstreek.nl