Voorbereiden voor de eerste testrace met Mark, Jip, Christaan en Rens. | Foto: pr
Voorbereiden voor de eerste testrace met Mark, Jip, Christaan en Rens. | Foto: pr Foto: pr

Radiografisch racen met het TeyTechTeam

project n Het Teylingen College Leeuwenhorst doet ook dit jaar weer mee met de Jet-Net Enterprise Cup. Dit is een race met radiografisch bestuurbare auto's voor leerlingen bovenbouw Havo en Vwo.

Door Iris Mulder

In november kregen de leerlingen een uitnodiging of ze aan dit project wilden deelnemen door middel van het Honours Programma dat de school heeft. De leerlingen die zijn uitgenodigd hebben geen cijfers nodig om ze te motiveren, maar doen mee omdat ze leergierig zijn. De resultaten die worden behaald worden niet beoordeeld door docenten voor een cijfer, maar door een jury op de wedstrijddag, op vrijdag 12 mei. Behalve de prijs voor het rijden van de meeste rondjes, zijn er ook prijzen voor de beste promotie, beste design en beste financiering. Het team van dit jaar heet: TeyTechTeam, het Teylingen Techniek Team.

Naast het juist instellen en racen met de auto moeten er nog veel meer dingen worden geregeld. Promotie en sponsoren zijn van groot belang bij een succesvolle deelname aan het project. Sponsoren zijn nodig voor de financiering van onderdelen van de auto en teamkleding. De leerlingen van dit jaar hebben het slim aangepakt en hebben een presentatie gehouden voor de rector van het Leeuwenhorst, meneer Slats. In deze presentatie hebben de leerlingen hem zo enthousiast weten te krijgen dat de school de teamkleding sponsort. Op de racedag loopt het ene team in grijze polo's met groene petjes en het andere in groene polo's met grijze petjes: de kleuren van het Leeuwenhorst.

Volgend schooljaar gaan de leerlingen van dit jaar ook voorlichtingen geven over het project, zodat er nog meer leerlingen enthousiast worden om deel te nemen aan het uitdagende project.

Het regelen van sponsoren is dus goed gelukt. Het team heeft (op dit moment) vier bedrijven die ze in geld willen sponsoren, van familiebedrijven tot Decos. Er zijn ook bedrijven die in natura sponsoren. Zij zorgen voor bijvoorbeeld flyers of verf. Ook met de teamkleding is het TeyTechTeam goed op weg. De petjes zijn al geleverd en het bedrijf dat in natura wilde sponsoren met flyers, heeft een offerte gestuurd voor het bedrukken en leveren van tien polo's. Eén van de polo's gaat naar hun natuurkundedocent, die de leerlingen in het project begeleid waar nodig is.

De groep van dit jaar bestaat uit één jongen uit Havo, zes jongens van het Vwo en twee meiden van het Vwo. Ze hebben twee auto's tot hun beschikking, dus zullen op de wedstrijddag ook met twee teams deelnemen. Dit is anders dan vorig jaar, toen was er slechts één team, bestaande uit enkel jongens. De doelen van dit project zijn: leren ondernemen, kennismaken met duurzame technologie en mobiliteit, de kennis vergroten van communicatie, design en elektrotechniek en in contact komen met het bedrijfsleven. Het hoofddoel is samenwerken; niet alleen binnen het team, maar ook de samenwerking met bedrijven staat centraal. In de vijfde klas is er een project wat aansluit op het project van de vierde klas, alleen wordt er dan dieper ingegaan op het technische en duurzame deel. Het Leeuwenhorst heeft een sciencetoren waar vooral natuur- en scheikunde wordt gegeven. Het plan is dat daar over een aantal jaar verschillende duurzame energiebronnen op het dak staat die kunnen worden gebruikt in de natuur- en scheikunde lessen. Honours Class II speelt een belangrijke rol in het aanleggen van deze "energietuin", waar ook dit jaar al aan wordt gewerkt.