In een volle kerk sprak ook veteraan Mat van Vondelen. | Foto: Chris de Jong
In een volle kerk sprak ook veteraan Mat van Vondelen. | Foto: Chris de Jong Foto:

Zuidijk voorgedragen als directeur

wissel n Het Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) heeft Hans Zuidijk voorgedragen als nieuwe directeur Veiligheidsregio / regionaal commandant Brandweer per 1 augustus. De formele besluitvorming over zijn benoeming vindt plaats in de eerstvolgende vergadering van het Algemeen Bestuur VRHM op 29 juni.

Zuidijk (50) vervult sinds de start van de Veiligheidsregio/Brandweer Hollands Midden in 2011 de functie van directeur Concernstaf/plaatsvervangend regionaal commandant. Voor de regionalisering van de brandweer in 2011 was hij commandant van de brandweer in Alphen aan den Rijn. Daarvoor was hij ondercommandant van de brandweer in Delft. Zijn carrière bij de brandweer is hij begonnen als vrijwilliger in Goes. Zuidijk is de beoogd opvolger van Henk Meijer, die per 1 augustus met functioneel leeftijdsontslag gaat.


Dodenherdenking en kranslegging

oorlog n (vervolg voorpagina) Achter in de kerk zitten twee mannen in een elektrische rolstoel. Ze zijn oud. Stil kijken ze naar de beelden van de concentratiekampen, de honger in de steden, Anne Frank. Voor in de kerk wordt One moment in Time van Witney Houston gezongen.

Tenslotte worden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen. Iedereen staat. De ene man blijft zitten. Hij wordt bijgestaan en getroost door een begeleidster. De man met de lichte jas staat met veel moeite op uit zijn rolstoel. Hij wankelt even, pakt zijn stuur en staat rechtop. Twee coupletten lang. Niemand ziet het, maar het is indrukwekkend. Daarna lopen de kerkgangers in een stoet naar het oorlogsmonument aan de voet van het het bordes van het Raadhuis. Het is een lange stoet van de leden van het gemeentebestuur en raadsleden, Oranjevereniging Noordwijkerhout en de gezamenlijke kerken. Maar er zijn ook oud militairen. Zij brengen een militaire groet uit na het plaatsen van hun bloemen. Kinderen van de Prinsenhofschool leggen bloemen namens de scholen. Leden van de scoutinggroep begeleiden de kransleggingen en geven een speciale scoutinggroet met drie vingers in de lucht. Symbool voor de bescherming van de kwetsbaren. De rode tulpen stapelen zich op onder de kransen en bloemstukken.

De Harpe Davids speelt drie kwartier stemmige muziek. Tot de stoet voorbij is en de laatste bos tulpen is neergelegd. Het blijft indrukwekkend ook 72 jaar later.