Afbeelding
Foto:

Arie van den Burg biljartkampioen

biljarten n Arie is lid van de B.V. Puyckendam en heeft in 2017 meegedaan aan de Persoonlijke Kampioenschappen van de KNBB.

Via de voorwedstrijden heeft hij zich geplaatst voor de finale van het district Duinstreek, 2e klas libre. In die finale met 6 biljarters wist hij deze winnend af te sluiten. Daarna moest hij woensdag 12 april aantreden voor de Gewestelijke finale, Midden- en West-Nederland. Deze finale met eveneens zes deelnemers wist hij opnieuw winnend af te sluiten met drie winstpartijen. Door dit resultaat mag hij nu naar de Nederlandse Kampioenschappen, die met vier deelnemers, uit de vier gewesten wordt gespeeld op woensdag 31 mei in Ede.

Over 'libre'

Het libre is een spelsoort van het carambolebiljart waarbij niet de extra regels van de andere spelsoorten gelden. Er is wel een beperkende regel met betrekking tot de situatie dat de aanspeelballen in de hoek van het biljart liggen. De enige beperking is het geval dat beide aanspeelballen in de met een diagonale krijtstreep afgebakende hoek terechtkomen. Dan mogen max twee achtereenvolgende caramboles gemaakt worden waarbij de aanspeelballen in die driehoek liggen. De 2de carambole is alleen geldig als één van de aanspeelballen de driehoek verlaat. Als die bal in het vak terugkomt, blijft de score geldig. (Bron: Wikipedia)