Tijdens een van de workshops 'bevrijdt' de brandweer een leerling uit een autowrak. | Foto: pr
Tijdens een van de workshops 'bevrijdt' de brandweer een leerling uit een autowrak. | Foto: pr Foto: pr

Alcoholcampagnedag op Teylingen College Leeuwenhorst

voorlichting n De jaarlijkse alcoholcampagnedag was donderdag 23 februari op Teylingen College Leeuwenhorst. Gedurende deze dag werd voorlichting gegeven over alcohol (en drugs) in het verkeer.

De campagne is een samenwerkingsproject tussen Veilig Verkeer Nederland afdeling Noordwijkerhout, Noordwijk en Teylingen, de gemeente Noordwijkerhout, het Teylingen College en Totally Traffic.

Leerlingen van de vierde klassen kregen op een actieve manier inzicht in de gevaren van het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. Het doel van de dag was om een positieve gedragsverandering bij de jongeren op het gebied van verkeersveiligheid teweeg te brengen. Hoewel kinderen onder de 18 geen drank meer mogen kopen, drinken deze kinderen vaak wel al alcohol. Maar kennen zij dan de gevaren? Daarom volgden alle leerlingen in totaal zes workshops om ze goed voor te lichten over de gevolgen en risico's. Tijdens de eerste workshops gingen leerlingen in debat met Team Alert (Totally Traffic). Een zogenaamd kruspuntdebat, noemen de jongeren van Team Alert het: aan de hand van een aantal stellingen discussiƫeden zij met elkaar over verkeersveiligheidszaken.

'Ik stap nooit in de auto bij een bestuurder die gedronken heeft'

Een van de stellingen was: "Ik stap nooit in de auto bij een bestuurder die wat gedronken heeft". De meningen waren verdeeld, maar dat degene die achter het stuur zit niet teveel heeft gedronken, was iedereen het wel over eens.

De tweede workshop was van bureau Leefstijl en was een simulatie voorlichting alcohol en drugs in het verkeer. Tijdens de derde workshop hield de politie een drugseducatie. In de vierde bijeenkomst vertelden mensen die bij de AA zaten (Anonieme Alcoholisten) hun soms zeer indrukwekkende verhaal met de leerlingen.

De vijfde was een spectaculair en confronterende workshop van de brandweer:zij gaven op het schoolplein een serie demonstraties waarbij steeds twee leerlingen uit een autowrak gered moeten worden. Ter plekke toonde de brandweer hoe de twee 'opgesloten' leerlingen aan het werk gingen om bijvoorbeeld glas en de deuren te verwijderen en tenslotte het dak van de auto af te knippen. De brandweer nam speciaal voor deze demonstratie autowrakken mee.

Als laatste gaf de GGD drugsvoorlichting uit de praktijk.

Voor de leerlingen was het niet alleen een confronterende, maar zeker ook leerzame dag.


Erelid Oranjevereniging (ome) Piet Duivenvoorden overleden

Noordwijkerhout n De redactie ontving van de Oranjevereniging een email met de volgende inhoud:

"Op 24 februari j.l. ontvingen wij bericht van het overlijden van dhr. P.A. Duivenvoorden, binnen de Oranjevereniging Ome Piet, in de leeftijd van 94 jaar.Piet Duivenvoorden was vanaf 1966 tot 1994 bestuurslid van de Oranjevereniging Noordwijkerhout.

Bij vele activiteiten van de Oranjevereniging was Piet betrokken. Hij was de grote promotor van de wielerronde. Zijn jagers-hart lag vooral bij het vogelschieten. Maar hij was ook de animator bij vele andere activiteiten.

In 1994 werd hij erelid, echter niet zonder de verzekering dat hij nog wel ingezet kon worden waar en wanneer dat nodig was. Dat is altijd zo gebleven. Als erelid bezocht hij veel aktiviteiten natuurlijk het vogelschieten maar ook tijdens de kermisochtend in Munnekeweij was hij van de partij. Afgelopen Oranjefeesten heeft hij nog geheel volgens de traditie paling gehaald bij Eveleens in Burgerveen.

Het afscheid dat wij moeten nemen van Ome Piet valt ons zwaar. In hem verliezen wij een zeer gewaardeerd oud-bestuurslid en erelid.

Zijn uitspaak "God is een Nortukkerhouter" zal ons aan hem blijven herinneren als tijdens Koningsdag en de Oranjefeesten het oranjezonnetje schijnt.

Wij wensen zijn kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en verdere familie veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies."

Afbeelding