Het muurtje rondom de Witte Kerk: al jaren onderwerp van discussie. | Foto: Caroline Spaans
Het muurtje rondom de Witte Kerk: al jaren onderwerp van discussie. | Foto: Caroline Spaans

Bezwaren ontwerpvarianten Dorpsplein

Politiek Politiek

Vereniging Dorpsbehoud heeft zitting gehad in de werkgroep herinrichting Dorpsplein. In de werkgroep zijn door veel belanghebbenden/ belangstellenden zeer uiteenlopende ideeën ingebracht. Hieruit zijn de twee ontwerpvarianten gekomen die woensdag 17 mei in de commissie Ruimte en Wonen oordeelsvormend zullen worden besproken.

Dorpsbehoud heeft bij beide varianten bezwaren, maar ziet ontwerp 2 als een schrikbeeld voor de ontwikkeling van de dorpskern. De verharding die hier wordt voorgesteld, vormt volgens de vereniging een directe inbreuk op de cultuurhistorische waarde van de kerk, de hoftuin en het beeld in zijn geheel. Er is hier volgens de vereniging geen rekening gehouden met de idee dat de huidige contour van de hof uitgangspunt is, het oppervlak van de hoftuin in de bestaande maat blijft. De verharding wordt in ontwerp 2 voorgesteld voor krap de helft an het hof oppervlakte. In de praktijk zal dit deel volgens Dorpsbehoud niet alleen benut worden door wandelaars, zoals verbeeld in het ontwerp, maar ook als fietsparkeerplaats. Bovendien wordt de muur van de zeer kwetsbare kerk niet beschermd.

In beide voorstellen wordt het aantal bomen rond de hof gehalveerd. Vereniging Dorpsbehoud is van mening dat, om de verblijfskwaliteit in het centrum voor inwoners en toeristen te verbeteren, de groenvoorziening minimaal op hetzelfde peil moet blijven.

Bezwaar met handtekeningen-actie

Al in eerdere voorstellen voor aanpassing van de hof is door veel inwoners van Noordwijkerhout, door middel van een handtekeningenactie, bezwaar gemaakt. Nog meer recent heeft een ruime meerderheid van het burgerpanel zich uitgesproken voor behoud van de huidige contouren van de hoftuin.

De huidige hof heeft een monumentale status en wordt beschreven in de Monumentengids Noordwijkerhout als: "Een terrein met een zeer hoge waarde door de historische betekenis van de kerk voor het dorp en haar omgeving, door de hoge zeldzaamheid en door de gaafheid van de restanten. Het organische, historisch gegroeide kerkhof heeft een hoge monumentale waarde met name op lokaal gebied voor de herkenbaarheid van de dorpskern van Noordwijkerhout."

Aanvraag tot sloop afgewezen

Ook de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed, destijds Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) heeft zich uitgesproken over de hoftuin in relatie tot de Witte Kerk. In een brief aan het college van 9 juni 2006, wordt de aanvraag tot sloop van de muur afgewezen omdat '..de cultuurhistorische waarden wezenlijk worden aangetast door de voorliggende plannen..'. De Rijksdienst schrijft, namens de Minister van OC&W, verder dat `..concluderend kan gesteld worden dat de hof rondom de kerk van belang is vanwege de cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde, de ensemblewaarde en de archeologische waarde. Hoewel het bakstenen muurtje zelf vrij weinig bijzondere waarde vertegenwoordigt, vormt het als begrenzing en vanwege de historische belijning een belangrijk ijkpunt binnen de dorpskern. Gelet op de bovengenoemde monumentale waarden kan ik niet instemmen met het verkleinen van de hof, het stileren van de vorm en het toepassen van nieuw niet-historisch materiaal (lees: Aziatisch graniet).

Beperken van verkeer

Tot slot vindt vereniging Dorpsbehoud dat problemen die ontstaan door te grote terrassen (gesproken wordt van belemmering in de doorgang) niet kunnen niet worden opgelost door verplaatsing naar de grens van de hoftuin. Oplossingen moeten hier meer gezocht worden in het beperken van verkeersstromen dan in mogelijk de hoftuin belastende initiatieven. Samengevat: ontwerp 2 moet af vallen en ontwerp 1 kan pas met de nodige aanpassingen geaccepteerd worden.

Uit de krant