Afbeelding

Uitje

Column Bollenpraat

Wij, van de LTO, gaan jaarlijks een dagje uit. Ter lering en voor vermaak. Het zien van dingen is soms veel efficiënter dan het bijwonen van de nodige lezingen of het bestuderen van boeken. Zo bezochten wij als eerste Cremer in Lisse. Een bedrijf met Noordwijkerhoutse roots en dito medewerkers.

Oorspronkelijk begonnen met telmachines voor de bollen, stapelaars en een loofzaag om het gewas af te maaien. Dat was voor mijn generatie al een hele opluchting: de gehate V-schoffel kon aan de kant. Voor alles wat geteld moet worden maakt Cremer nu een telmachine, tot en met de verpakkingslijn die er achter hangt. De onderdelen ervoor worden in de eigen productie gemaakt .Een grote lasersnijmachine als eerste, dan de zetbank en de lascabines. Gevolgd door de spuitcabine en de droger. Eyecatcher was de robot, die "3D" uit een blok aluminium de onderdelen voor de tellers freest. Trillende onderdelen kunnen beter uit één stuk zijn dan de gemonteerd; die kunnen door slijtage af gaan wijken. De hele hal is op strikt dezelfde temperatuur gehouden om afwijkingen boven een duizendste in millimeter te voorkomen.

Als leverancier voor de farmaceutische industrie moeten de pillentelmachines geheel schoon werken, er mag geen vinger aan te pas komen! 's Middags naar Bemmel op bezoek bij een cactuskweker. De zaden komen vanuit de hele wereld, geplukt van bloeiende planten uit een woestijn. Die staan, na een moeilijk kieming, wel twee jaar in een kas op een heel klein potje van 5 1/2 cm. Dan wordt er een kleurig strobloempje opgelijmd en later verkocht in de winkel. Het gebied bij Bemmel is bevolkt door kwekers die uitgekocht zijn bij Lent en voor stadsuitbreiding moeten wijken.

Oorspronkelijk als gezamenlijk project opgezet met centrale water-, warmte- en energievoorziening. Ook hier heeft de economische crisis zijn sporen nagelaten met faillissementen tot gevolg. Nu gaat het er weer beter.

Conclusie van de dag: het gaat niet overal over rozen! De Bollenstreek is zo gek nog niet...

Aad van Ruiten

Uit de krant