Afbeelding

Column van de dominee: What's in a name?

Algemeen Rond de Witte Kerk

Die kreet is niet van mij, maar van Shakespeare. In het toneelstuk Romeo en Julia laat hij Julia zoiets zeggen: wat zegt een naam? Hoe je je een roos ook noemt, ze blijft lekker ruiken.

Tegen die steekhoudende argumentatie van mejuffrouw Capulet zaliger nagedachtenis valt niets in te brengen. Julia roept dat in het Engels. In het Nederduits overgezet zijnde is het even waar. Maar toch. Pak er het telefoonboek van Noordwijkerhout eens bij. Zoek dan naar mijn familienaam: die staat zes keer vermeld en wordt zes keer verschillend geschreven. Verre buurman G.A. is al eens benaderd voor een preekbeurt. Ik word wel eens voor hem aangezien, telefonisch. Het maakt dus wel degelijk uit of je Van der Weide, Van der Weiden, Van der Weijde, Van der Weijden, Van der Weyden of Van der Wijden heet. Straks vragen ze mij nog in te vallen in het 1ste elftal van VVSB – dat wordt natuurlijk niks, met een stok. Overigens: ook zonder stok was ik een beroerde voetballer. Maar dit terzijde.

Wanneer eenvoud het kenmerk is van het ware, wint mijn versie van die naam het uiteraard: als ik aan de telefoon mijn naam moet doorgeven, zeg ik er altijd maar bij dat het de goedkoopste weide is die je kunt bedenken. Ook dat is niet zo belangrijk, maar heeft wel alles te maken met het vervolg van dit stukje. Want die naam in z'n simpelste vorm roept allerlei associaties op met herderen. Dat was 31 jaar lang mijn corebusiness, een beetje in de lijn van de Grote Herder. Nou ben ik daar onlangs mee gestopt – dat zal u niet ontgaan zijn. Ik weid niet meer in georganiseerd verband. Ik ben om zo te zeggen uitgeweid.

Mijn afscheid als predikant in actieve dienst was de aanleiding u te vragen naar een nieuwe naam voor deze column. De Witte Kerk blijft wat ons betreft de navel van de wereld, maar een andere staat des levens van uw columnist vraagt een andere naam voor dit stukje. Er kwamen maar liefst 47 reacties – dank daarvoor! En de leukste staat vanaf deze week boven mijn columns. Uitgeweid. Uitweiden, dat doe ik graag! Eens een dominee, altijd een dominee…

egbert van der weide

Uit de krant