Afbeelding

Ruimte en wonen

Algemeen

Over één ding was de commissie Ruimte en Wonen het woensdagavond roerend eens: het moet een mooi centrum worden en dan ging het hoofdzakelijk over het hof rond de Witte kerk.

Er lagen twee uitgewerkte voorstellen. Al snel werd duidelijk dat het plan om het hof te verkleinen, het niet zou worden. De voorkeur ging uit naar behoud van de omvang van het hof. Duidelijk, zou je denken. Maar dat was het dus niet. De invulling en de wijze van begrenzing van het hof, bleek toch wel problemen te geven. Een muurtje met openingen zodat het hof een uitnodigende uitstraling zou krijgen. Wat de invulling van de hof betrof, bleken in beide voorstellen bruikbare aspecten te zitten. Wat is wijsheid. Tot een keuze kwam het niet. Terug naar de 'werktafel' waar beide voorstellen over elkaar gelegd gaan worden.

Dat moet dan een derde voorstel opleveren. Duidelijk werd wel dat voorstel één, behoud van de omvang van het hof, niet aangetast zal worden. Ook de terp waarop de Witte Kerk staat moet duidelijk zichtbaar blijven. Het college gaat rond de tafel met de Monumentencommissie en komt dan terug bij de werkgroep en zal met een derde voorstel op tafel komen.

De bedoeling om het centrum klaar te hebben voor het komende bloemencorso, is geen 'must' meer. 'Geen overhaaste beslissing nemen waar we later spijt van hebben' aldus Leon Floor. Alle partijen konden zich daarin vinden. Astrid Warmerdam (CDA) opperde nog: 'Wel graag voor het voorjaar klaar, want anders verliezen we weer een jaar. De beplanting van het hof moet wel een uitstraling hebben van: Noordwijkerhout is het hart van de Bollenstreek.'

Uit de reacties van de politici bleek dat over een aangepast verkeerscirculatieplan nauwelijks nagedacht te zijn. 'We gaan een pilot maken en onze verkeersdeskundigen gaan aan de slag, inclusief onze Boa's.' Geopperd werd nog een autovrij centrum in de weekenden en de overige dagen tussen 12.00 en 18.00. 'We wachten de evaluatie wel af', was de reactie.

Ondanks bezwaren van een inspreker, komt er sociale woningbouw op het terrein van het voormalige Munnekeweij. Anders dan de inspreker deed voorkomen, kunnen er tijdens zes weken nog zienswijzen worden ingediend tegen deze plannen.

De commissie was er van overtuigd dat Padua er weer een mooi wijkje van zal maken.

Jacques Looijestijn

Uit de krant