De puinhoop tijdens de sloop van het oude gebouw. | Foto: archief
De puinhoop tijdens de sloop van het oude gebouw. | Foto: archief

Feestelijke oplevering Nieuw Puyckendam

Algemeen

Mei 2015, twee jaar geleden lag er aan de Pilarenlaan een grote hoop puin van de tweede fase van dit bouwproject. Dat er uit een hoop puin iets moois kan groeien is inmiddels gebleken.

Door Thea ter Heide – Vrolijk

Nieuw Puyckendam is nagenoeg het grootste project binnen het bijna 100-jarige bestaan van de woningstichting Sint Antonius van Padua. Niet zo verwonderlijk dat de laatste steen van de nieuwbouw werd gelegd door Aad Verkade, directeur-bestuurder van de woningstichting en Arie de Jong, voormalig voorzitter van de Raad van Commissarissen. De officiële handeling werd donderdag 10 mei 2017 onder grote belangstelling van bewoners, raadsleden, (oud)wethouders, uitvoerders, vrijwilligers en vele overige belangstellenden bijgewoond.

Aanwinst voor het dorp 'Nortgho?'

"Voor u staat een blij en trots mens, een Noordwijker notabene, die zich in het Noordwijkerhoutse prima thuis voelt. Helemaal straks, als we gaan fuseren. Het nieuw Puyckendam is dan ook een aanwinst voor, ach laten we het Nortgho gaan noemen", grapte Verkade, die in september na 36 jaar vertrekt bij de woonstichting. De oplevering van dit mooie Puyckendam is een kroon op z'n werk, waarbij hij zich haastte ook de mensen achter de schermen te bedanken, waaronder de gemeente, Cock van Leeuwen en projectleider Philip van der Post. "Veel dank ook aan de Belangenvereniging Leefbaar Victor.

In het begin heb ik hun bemoeienis weleens stiekem verfoeid, echter door hen is het ook een beter plan geworden. En wel zodanig dat de omgeving, de buren, ermee konden instemmen. Het hele sloop-, nieuwbouw- en inrichtingsplan is naar volle tevredenheid verlopen."

Victorschool en Nieuw Puyckendam

Het hele project heeft wel 'wat grijze haren en de nodige duiten gekost' en zijn er met wel vijf wethouders-contacten geweest (Helsloot, Knapp, Morssink, Knapp weer terug, en De Jong).

De eerste feitelijke gegevens dateren vanaf februari 2004, toen de Stichting SBH-Wonen-Wonen en AvP een intentieovereenkomst sloten om tot een breed gedragen plan te komen voor het gebied, inclusief de ontwikkeling van een nieuwe Victorschool.

Het oude Puyckendam bestond uit 121 kleine bejaardenwoningen en een welzijns-/ activiteitenruimte. De kleine appartementen zouden mogelijk gerenoveerd worden en een stukje nieuwbouw op het basketbalveldje zou tot de mogelijkheden moeten behoren. Na veel overleg met de verschillende partijen werd dit het niet.

Een paar probleempjes

De renovatiekosten waren te hoog en het stukje nieuwbouw zou nooit worden goedgekeurd. 'Daarbij hadden we nog een paar probleempjes: SBH-Wonen had niet voldoende middelen en AvP had geen bezit in het plan. Als we dus verder wilden met de ontwikkeling van nieuwbouw, móésten we fuseren'.

Tijdens die fusiebespreking met SBH-Wonen heeft het toenmalige bestuur een aantal voorwaarden gesteld, zoals handhaving van een welzijnsruimte en levensloopbestendige bouw. Uiteindelijk heeft de fusie eind september 2012 plaatsgevonden en werd in november 2013 begonnen met de sloop en nieuwbouw van de eerste fase (zestig woningen).

De bouw in twee fases was nodig vanwege het uitplaatsen van de bewoners uit het nog niet gesloopte gedeelte. De tweede fase, sloop restant oudbouw en aanvang nieuwbouw, is na de zomervakantie van 2015 begonnen en opgeleverd november/december 2016. Vervolgens moest de oude welzijnsruimte nog worden gesloopt, die stond waar nu de binnentuin/parkeerplaats is gerealiseerd.

Het gebouw heeft smoel

Ook lovende woorden van Arie de Jong en felicitaties aan het adres van de corporatie en de bewoners.

Zoals ook door wethouder Henri de Jong werd onderstreept. "Het eerste heuglijke moment, was de oplevering van de nieuwe school, het tweede nu, en de derde komt er nog aan, wanneer we de openbare ruimte gaan inrichten.

Dus de laatste steen zal nog gelegd worden. Sinds 2002 zijn eerste plannen gesmeed en is er in 2010/2011 tegemoetgekomen aan de wensen van de Belangenvereniging Leefbaar Victor. Het gebouw heeft smoel, je kunt niet merken, dat het sociale woningbouw is", conludeert De Jong. Tenslotte nog felicitaties van Henk Aantjes, directeur van het bouwbedrijf De Vries & Verburg, die de AvP een fraaie wandklok overhandigde met daarop een afbeelding van het hele complex.

Vervolgens was er in de druk bezette ontmoetingsruimte en buiten volop gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan en een toast uit te brengen.

Ook konden belangstellenden een woning bekijken.

Van het bouwbedrijf kreeg de woningstichting een fraaie wandklok. | Foto: thv

Uit de krant