In de pauze even een aangename zit op het terras van de Dierenhoeve. | Foto: thv
In de pauze even een aangename zit op het terras van de Dierenhoeve. | Foto: thv Foto: thea ter heide

Participatie voor statushouders

Algemeen

Onlangs hebben de vijf bollenstreekgemeenten een 8-weekse participatiecursus geïnitieerd en verplicht gesteld voor nieuwkomers. Ter afsluiting hiervan was een groep statushouders vorige week voor een workshop te gast bij de Dierenhoeve in Noordwijkerhout. Daar waar vluchtelingen veelal omringd worden door vrijwilligers, waren ze nu zelf als vrijwilliger aan het werk. De buitenwei werd van distels en onkruid ontdaan en de stal kreeg een opknapbeurt. Nog dezelfde dag ontving de groep hun participatie verklaring.

Thea ter Heide - Vrolijk

Het participatie-project is een verplicht traject voor de deelnemers, waarbij ze meer informatie krijgen over Nederland (grondwet, verkeer, kernwaarden etc.). In dit traject wordt een dagdeel vrijwilligerswerk gedaan en zijn er acht workshops. Voor deze nieuwe bollenstrekers was het een bijzondere ervaring, sowieso om op de Dierenhoeve te zijn. Marion Radford en Astrid Warmerdam van de Dierenhoeve waren heel blij met deze helpende handen. "Wie weet blijft er uit deze groep wel een nieuwe vrijwilliger voor ons over. Want die kunnen we altijd gebruiken."

De samenwerking met De Dierenhoeve kwam tot stand via de contacten van Vluchtelingen Werk en de Stichting Present Bollenstreek uit Lisse; ook een organisatie, die veelal uit vrijwilligers bestaat en zich inzet voor kwetsbare groepen.

VIP traject

Ook worden statushouders ingezet bij het VIP (Vluchtelingen investeren in Participatie) traject van Vluchtelingen Werk. Maatschappelijke begeleiding is altijd de core-business geweest van VW. "We merken dat slechts zo'n 50 procent van de cliënten een baan vindt en dan ook nog grotendeels op flex-contractbasis of een beperkt aantal uren. Zo blijven mensen afhankelijk van een uitkering. Het is niet makkelijk om een baan te vinden door onder andere een taalbarrière, gebrek aan werkervaring en en onbekendheid met de Nederlandse arbeidscultuur en sollicitatieprocedures. Het VIP-traject duurt zes maanden, waarbij cliënten worden ondersteund door (vrijwillige) arbeidscoaches. Er is aandacht voor de kwaliteiten en competenties en interesses van mensen; gekeken wordt naar de mogelijkheden. Evtueel kan er in overleg met ISD worden gekeken naar de mogelijkheden tot omscholing. Daarna is er nog een traject van 6 maanden met een verdiepende fase (sollicitatietraining, CV maken, vacatures bekijken, etc.). VW Noordwijkerhout kan ook nieuwe vrijwilligers gebruiken. Meer info via coördinator Jacqueline van Nieuwkerk: 0252 340447 of mail: jvannieuwkerk@vluchtelingenwerk.nl.

Uit de krant