Het sport/cultuurfonds voor de jeugd moet ervoor zorgen dat alle kinderen toegang hebben tot sport en cultuur, ook kinderen uit arme gezinnen.
Het sport/cultuurfonds voor de jeugd moet ervoor zorgen dat alle kinderen toegang hebben tot sport en cultuur, ook kinderen uit arme gezinnen. Foto: pr

Cultuur- en sportactiviteiten voor alle kinderen: Gemeente stel 36.000 euro beschikbaar

Politiek Sport

Alle kinderen van ouders die niet meer dat 110 procent van een bijstandsuitkering verdienen, kunnen nu ook meedoen aan cultuur- of sportactiviteiten.

Door Piet de Boer

Ten minste dat wil het college. De gemeente heeft daarvoor 36.000 euro beschikbaar. Het college stelt voor een fonds op te richten om sport en cultuur bereikbaar te maken voor kinderen uit deze gezinnen. Er wordt een Jeugdsport en cultuurfonds Noordwijkerhout opgericht. Dit fonds verzamelt de aanvragen en betaalt ook de lessen of het lidmaatschap van een sportvereniging. Voor een sport kan een kind een bijdrage krijgen van 225 euro. Voor culturele activiteiten heeft het fonds 375 euro beschikbaar per kind. Bijvoorbeeld voor muziek- of danslessen of een cursus schilderen.

Bovendien kunnen kinderen via dit fonds de zwemlessen betalen voor hun A-diploma. De helft van dit bedrag (450 euro) wordt gesponsord door fonds 1818. Wethouder Bert Gotink schat dat op dit moment ongeveer driehonderd kinderen in aanmerking komen voor deze tegemoetkoming. De bedoeling is via dit fonds kinderen de mogelijkheid te geven mee te doen met leeftijdgenootjes en zich te ontwikkelen. Met een zwemdiploma kan je bovendien veiliger het water in en voorkom je ongelukken.

Uit de krant