Afbeelding
Foto: piet de boer

Bergman vertrekt bij Dorpsbehoud

Algemeen

Mariëtte Bergman zet zich sinds 1995 in voor een sfeervol, aantrekkelijk Noordwijkerhout. In maart dit jaar was zij na zeven jaar aftredend en nam zij afscheid als voorzitter van de Vereniging Dorpsbehoud. Het belangrijkste monument voor haar is de Witte Kerk en haar omgeving, maar ze is ook heel blij met behoud van de gevels van de voormalige Jozefschool en Dorpsstraat 8. Deze panden geven sfeer in het dorp, de straat, maar ook op school. Het is in dit monument prettig werken voor leraren en leerlingen van de Prinsenhof. Een terugblik.

Door Piet de Boer

Bergman voert in 1995 voor het eerst actie voor een monumentwaardig pand. In de jaren tachtig is al veel gesloopt rond de Witte kerk om plaats te maken voor moderne winkels woningen en supermarkten. Dorpsstraat 8 (de VVV) zou nu ook gesloopt worden. "Daar was ik het helemaal niet mee eens", zegt ze fel. Er heerste in die tijd niet altijd begrip voor haar actie. Waarom doe je dat? Oude troep. Slopen! Diverse tegenstanders van toen zijn nu blij dat de gevel er nog staat.

Ze werd na haar geslaagde reddingsoperatie gevraagd voor de politiek. Meerdere partijen hadden plek op hun kieslijst. Het werd de VVD. "Daar voelde ik me het meest mee verwant." Groen en monumenten bij de VVD? "Landelijk zijn dat geen prioriteiten", geeft ze toe. Maar in de plaatselijke politiek kwam er gelukkig meer oog voor. Ze stond vierde op de lijst voor de verkiezingen van 1998 en werd verkozen. In de commissie Ruimte en Wonen konden naast andere onderwerpen, monumentenbehoud en groen op haar inzet rekenen. Ze zou tot 2010 raadslid blijven.

In de gemeenteraad was Wil Hoff (PvdA) initiatiefnemer voor gemeentelijk monumentenbeleid. Toen ook de VVD dit steunde moest wethouder Winnie Rusman (CDA) destijds aan de slag en kwam er een ad hoc-commissie die een inventarisatie maakte. Conclusie: Noordwijkerhout heeft 120 monumenten die waardevol zijn. Het duurt daarna toch nog tot 2008 voordat het monumentenbeleid 'handen en voeten' krijgt. Bergman herinnert het college aan een 'vergeten' motie en dan komt er een subsidieverordening, een gemeentelijke monumentencommissie en voor het eerst een gemeentelijke monumentenlijst. Op dit moment heeft Noordwijkerhout officieel 52 gemeentelijke monumenten, twaalf rijksmonumenten en vijf beeldbepalende objecten. Bijvoorbeeld een transformatorhuisje. Maar ook het volgens Bergman 'mooie pandje Dorpsstraat 42' komt via de inzet van Dorpsbehoud op de lijst. Een vollediger lijst dan in veel omringende dorpen.

Actievoerder

Na haar raadsperiode wordt Bergman in maart 2010 voorzitter van Dorpsbehoud. Opnieuw wordt ze actievoerder. Groen en monumenten bepalen de sfeer in een plaats, vindt ze. Als je op vakantie gaat en een dorp of stad bezoekt ga je ook naar het historische centrum. Belangrijk voor toeristen, maar vooral voor de bewoners zelf. Wonen, werken en leven is dan prettiger. Dorpsbehoud maakt een inventarisatie van bomen die bescherming verdienen in Noordwijkerhout en De Zilk voor het gemeentelijk groenbeleid. Het college heeft beloofd dit jaar het groenbeleidsplan te publiceren.

Afkeuring

Belangrijkste monument vindt ze de Witte Kerk met hof en bomen. "Een dorp toont zijn historie in gebouwen, in historische monumenten. Pas dus op met de hof bij de kerk", waarschuwt Bergman. "De hof is bovendien een archeologisch monument. Daar kun je niet zomaar gaan bouwen, spitten, bomen kappen en een muurtje slopen." Ruim tien jaar geleden toen het centrum ook op de schop moest, hebben de pogingen de hof te veranderen maar liefst zes ton gekost. Zonder resultaat. "De twee varianten die nu op tafel liggen, lijken niet haalbaar", vindt Bergman. Tenslotte vraagtekens bij de werkwijze die de werkgroepen kregen opgelegd. De tijdsdruk was erg hoog. De monumentencommissie is nu aan zet en gaat de plannen toetsen aan de kaders: "Die zal de twee varianten afkeuren en het plan terugsturen", voorspelt Bergman strijdvaardig.

Uit de krant