Samenwerken is samen verder ontwikkelen, aldus één van de wethouders. | Foto: Ina Verblaauw
Samenwerken is samen verder ontwikkelen, aldus één van de wethouders. | Foto: Ina Verblaauw Foto: ina verblaauw

Parels van de B(l)oeiende Bollenstreek

Politiek Politiek

Vijf van de zes wethouders waren donderdag 4 mei aanwezig in Streekmuseum Veldzicht in Noordwijk voor de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst B(l)oeiende Bollenstreek.

Door Ina Verblaauw

Een b(l)oeiende Bollenstreek, die het hele jaar boeit, levert een bijdrage aan landschap, recreatie, natuur en de economie van de streek. De gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen hebben bijna een jaar geleden het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek aangeboden aan de provincie Zuid-Holland. De provincie heeft subsidie voor de uitvoering van de plannen beschikbaar gesteld. De gemeenten moeten samen bepalen waaraan ze de subsidie gaan besteden. Hoe ze dit willen gaan doen en welke onderdelen van het Gebiedsprogramma prioriteit krijgen, hebben de gemeenten vastgelegd in een Samenwerkingsovereenkomst.
Vijf plannen, "de Parels" krijgen prioriteit om verder te ontwikkelen en aantrekkelijker te maken: Landgoederen Leeuwenhorst, Tespelduyn en Veldzicht, de Trekvaart Leiden-Haarlem en Strand en Duinen. Daarnaast krijgen de verbindingen tussen de "parels" aandacht. Wandelen, fietsen en varen moet nog aantrekkelijker worden. Bloemen moeten het hele jaar zichtbaar worden in de Duin- en Bollenstreek, bijvoorbeeld door aandacht voor ecologisch bermbeheer en het aanplanten van bollenmengsels. Mooi voor inwoners en recreanten, maar ook goed voor bijen en vlinders. De entrees naar de Duin- en Bollenstreek krijgen een herkenbare en fraaie uitstraling.
Alvorens de handtekeningen werden gezet, werden de wethouders uitgenodigd een wens uit te spreken over de voortgang van de plannen. "Samenwerken is samen verder ontwikkelen", aldus één van hen. Tevens was er een dankwoord naar de provincie, dat de subsidie beschikbaar had gesteld.
Gastheer Jan Hoogeveen nam daarna nog even het woord om te melden dat Streekmuseum Veldzicht een prachtige plek is waar ideeën worden (her)ontwikkeld. Op het erf van Veldzicht komen een pluktuin en een kruidentuin en wordt een belevingsroute ontwikkeld. Ook de jaarlijkse Pompoenenmarkt, die uit Noordwijk-Binnen is verdwenen, wordt tijdens de Monumentendag 2017, op 9 september op het terrein van Veldzicht in ere hersteld. Meer informatie over de plannen staat op www.noordwijkerhout.nl/gebiedsprogramma.

Uit de krant