NoVaTo is weer terug in het hart van Noordwijkerhout. | Foto: PR
NoVaTo is weer terug in het hart van Noordwijkerhout. | Foto: PR Foto: PR

Stichting NoVaTo is terug in het centrum

Historie Kort nieuws

Noordwijkerhout van Toen (NoVaTo) opende woensdagmiddag 26 april officieel de deuren van de nieuwe expositieruimte van de stichting. Voorzitter Abe Bader gaf aan blij te zijn dat NoVaTo terug is in het centrum, na de succesvolle periode van enige jaren geleden.

Hoewel gebouw de Zeestroom aan de Hoogstraat NoVaTo veel ruimte en mogelijkheden bracht, had de stiching ook het gevoel zich niet helemaal te kunnen ontplooien. Daarom begon men anderhalf jaar geleden met een zoektocht naar een pand rond de Witte Kerk. Die zoektocht resulteerde in de opening van de expositieruimte aan de Zeestraat 3A. Dankzij financiële ondersteuning van derden en van de gemeente lukte het om investeringen te doen waarmee de stichting de komende vijf jaar verder kan. Alle vrijwilligers hebben hun creativiteit ingezet om de ruimte tot een leuke beleving te maken. Bader bedankte daarbij iedereen die heeft meegewerkt.

Omdat oud-wethouder Hans Knapp de stichting op allerlei gebieden jarenlang heeft ondersteund was hem gevraagd de officiële opening voor zijn rekening te nemen. Na de toost op een mooie toekomst richtte Knapp het woord tot de aanwezigen. Hierbij vertelde hij over de oorsprong van NoVaTo en de oprichters, Hennie van Scharenburg en Nic Sluis. Ook vermeldde hij de enorme groei van NoVaTo in korte tijd en roemde hij de enthousiaste vrijwilligers. Verder gaf hij aan erg blij te zijn dat NoVaTo weer terug is in het centrum. De maatschappelijke kant van NoVaTo, zoals het steeds verder uitbreidende programma voor basisscholen en de organisatie van de veteranendag, benoemde hij in het bijzonder.

Archief naar de Zeestraat

In de komende maanden is NoVaTo met name gericht op de toerist om te laten zien waar Nortich in den Houthe oorspronkelijk vandaan kwam en hoe het dorp zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. In de wintermaanden gaan zij zich op de Noordwijkerhouter richten, niet alleen met wisselende tentoonstellingen maar ook met presentaties en lezingen. Dit najaar zal eveneens het archief naar de Zeestraat overgebracht worden. De expositieruimte is tot medio september alle dagen geopend, behalve dinsdag, van 11.00 tot 16.00 uur. Niet-sympathisant betalen 2 euro entree. NoVaTo kan ook nog een aantal gastvrouwen of -heren gebruiken. Meer informatie staat op: www.noordwijkerhoutvantoen.nl.

Uit de krant