Afbeelding

Politiek jaaroverzicht 2016

Politiek Politiek

Waarover sprak de politiek het afgelopen jaar?

Doet hij of doet hij het niet? Neemt hij dit jaar afscheid als wethouder? Gelet op de projecten die op de rol staan en de prima financiële positie van de gemeente zou je denken, HIJ, Wethouder Knapp maakt deze termijn af. Gelet op het feit dat er voor het sportpark in 2016 nog geen schop de grond is ingegaan, de woningbouw op de BAVO alleen nog op papier staat en ook De Zilk eind 2016 nog op de eerste bouwactiviteiten wacht, zou zelfs een tweede termijn nodig zijn om Knapp zijn werk te laten afmaken.

Door Jacques Looijestijn

Fusie en VVSB

Gaan we met vijf of toch maar met vier? Het lijkt een soort 'aftellen'. In zijn toespraak maakte burgemeester Gerrit Goedhart duidelijk waarom het uiteindelijk een vrijblijvende samenwerking werd met Noordwijk. Katwijk kan, zo gaven ze aan, zelf zijn broek ophouden. Noordwijkerhout zag samenwerking met Sassenheim-Lisse en Hillegom om diverse redenen niet zitten. Dus bleef Noordwijk over. Nee geen fusie, maar samenwerking.

Met de presentatie van ons nieuwe logo lijkt wel rekening gehouden te zijn met een mogelijke fusie. De bovenste strook van het nieuwe logo, kleurrijke bollenvelden, is blauw, blauwe hyacinten. Na de fusie wordt dat dan de Noordzee. Dat is nog eens vooruitdenken.

Er waren maar twee kampioenen te huldigen. Dat zal zeker veranderen als het nieuwe sportpark gerealiseerd zal zijn. Eind 2016 moest echter de eerste schop de grond nog in. Bijna elke maand stond het sportpark op de agenda van Ruimte en Wonen. Vooral de ontsluitingsweg over eigen gemeentegrond lijkt teveel ruimte te kosten om alle plannen voor het sportpark te realiseren.

Ook het 'duintje', volgens bezwaarmakers het enige duintje dat Noordwijkerhout heeft, zou in 'de weg' liggen. Voorlopig blijft het nog steeds bij praten. Carnavalsvereniging De Kaninefaaten diende een plan in voor behouden van de huidige sporthal.

Het zwembad lijkt het loodje te moeten leggen. Ondertussen zette VVSB Noordwijkerhout op de kaart. Heel voetbalminnend Nederland kent VVSB uit Noordwijkerhout. Vooral de wijze waarop VVSB de halve finale voor de KNVB beker bereikte haalde veel tv-programma's. Een aan eisen van de tijd aangepast spotpark lijkt nu haast een must. Helaas doet zich een onverwacht probleem voor. De aanwezige kustgrasvelden zijn slecht voor de gezondheid. Althans dat wordt beweerd. Voorlopig blijft VVSB er op voetballen. Niet meer om de KNVB beker. Volendam accepteerde de hen door VVSB geboden cadeautjes, maar ondanks de uiteindelijke 4 – 1 nederlaag, verliet VVSB met opgeheven hoofd het Palingdorp en hadden de VVSB-aanhangers toch een prima avond zonder problemen.

Huisvesting Keiebijters

Al twaalf jaar is de carnavalsvereniging De Keiebijters op zoek naar permanente huisvesting. Aan wethouder Henry de Jong werd een 'masterplan Pesthuis' aangeboden. Het zwaar verwaarloosde Pesthuis zou, met wat uitbreiding, onderdak kunnen bieden voor de activiteiten van de Keiebijters en mogelijke andere verenigingen.Het Pesthuis zou prima ingepast kunnen worden in de te verplaatsen Dierenhoeve en op te peppen Engelse tuin.Dit alles zonder risico voor de gemeente, aldus de Keiebijters. Na twaalf jaar zoeken is een onderkomen gevonden. Hoe veel jaar de realisatie gaat duren, is nog even afwachten. De tennisvereniging heeft een prima accommodatie en wil dat graag behouden. Ook voor hen is het aan het eind van het jaar nog steeds een wens. Ook het cadeau dat de burgemeester VVSB aanbood als geschenk voor het bereiken van de halve finale KNVB beker. Het was eigenlijk een belofte: VVSB mag rekenen op volledige medewerking van de gemeente.

Afscheid werd genomen van de helft van ons politiecorps. Het betreft hier één van onze twee 'echte' agenten waarvan het werk is overgenomen door zijn collega's. En die zijn er genoeg, zo bleek toen op een zaterdagavond een verwarde man van een drie meter hoog balkon dreigde te springen. Zeven politiewagens, ziekenwagen en de brandweer rukten uit. Was dat nu wel nodig, was de vraag. Volgens de burgemeester wel. Als er een melding binnenkomt zet de meldkamer volgens een protocol de hulpverlening op gang. Hulpdiensten afbellen, helpt niet. Regels zijn regels. 'U was al griffier, maar deze beëdiging geeft u meer glans', aldus burgemeester Goedhart. Inderdaad, stralend nam zij, Mr. Drs C.B.H. Heusingveld, de bloemen in ontvangst.

Sportpark en Bavo

Astrid Warmerdam was naar het nieuwe zwembad in Noordwijk geweest. Prachtig, volgens Astrid, 'Kunnen Noordwijkerhouters prima terecht, als wij ons zwembad afbreken', aldus Astrid.

De zoveelste wijziging voor inrichting van ons sportpark, deed Leon Floor verzuchten, 'Ik begrijp er niets meer van'.

Nou het college kennelijk ook niet want de behandeling werd voorlopig drie maanden uitgesteld.

Naast de reconstructie van ons sportpark hield de raad zich in 2016 bezig met de ontwikkeling van het Bavo terrein. Het voorgestelde aantal woningen, 750 stuks, kreeg niet direct de handen op elkaar. NZLokaal hield het op 450 stuks.

Er werden ook plannen geopperd om het sportpark naar De Bavo te halen en vervolgens op het huidige sportpark woningbouw realiseren.

Het plan haalde het niet, een argument was: 'Het Bavo terrein heeft te veel hoogteverschillen.'

De Zilk en de Duinpolderweg

Een groter probleem betrof de aanleg van de omleidingsweg als ontsluiting van het Bavo terrein. Eerst bewegen, dan bouwen maakte de aanleg van de weg op korte termijn noodzakelijk. Voor de geplande route kon geen overeenstemming worden bereikt met de grondeigenaar.

Wethouder Knapp zou Knapp niet zijn als hij hiervoor geen oplossing had: 'Projecteren we de weg gewoon op onze eigen grond.' Met de realisatie van een sportpark en extra zesde veld werd het allemaal wel krap.

Een groot probleem dat drie grondeigenaren het ontwikkelde bouwplan moesten goedkeuren. Dat lukte niet. Het werd touwtrekken.

Zoutopslag en de Duinpan

Aan villa's, vrije sector verdien je nu eenmaal meer dan aan sociale woningbouw. Er passeerde meerde plannen met uiteindelijk een oplossing. Inmiddels was het wel eind 2016. Oud raadslid Phernambuck maakte gebruik van het spreekrecht en presenteerde een alternatieve omleidingsweg. Een weg vanaf het sportpark om Zeeburg heen naar de rotonde op de Gooweg. Al eerder was een soortgelijk plan door D66 voorgesteld en verdween in de prullenbak. De bebouwing van de zoutopslag in De Zilk komt steeds dichterbij. Er komt een multifunctioneel gebouw met supermarkt en diverse voorzieningen. De Zilkse vertegenwoordiger van NZLokaal, Karin Meiland-van den Burg, boekte een succesje: er komt een pinapparaat in de nieuw te bouwen supermarkt. Leon Floor had de nieuwe wijk eens bekeken vanaf de N206 en zag de hierlangs geplande woningen liever een slag gedraaid. Hij kreeg geen bijval, maar misschien, want het duurt nog wel even voor er gebouwd gaat worden en dan weet je het nooit. Maken de bewoners van de Herenweg zich sterk voor het behoud van het 'duintje' in verband met de aanleg van de ontsluitingsweg Bavo terrein, zijn het de bewoners van de Zilkerduinweg, die zich sterk maken voor behoud van het groen, als afscheiding van hun straat met de nieuwbouw op de zoutopslag.

Ze krijgen hun zin: het groen blijft, hoewel wat smaller. De verbouwing/nieuwbouw van De Duinpan werd een succes wat de nieuwe accommodatie betreft. Helaas viel er een lijk uit de kast in de vorm van een onvoorzien 'gebrek', waar de inmiddels failliete aannemer niet meer verantwoordelijk voor gesteld kan worden. De woningen bij de nieuw gebouwde school hadden gretig aftrek. De bewoners van de daar bestaande woningen zijn minder blij. De nieuwbouw staat wel erg dicht bij hun woningen. Wil het met de reconstructie van sportpark De Boekhorst nog niet erg vlotten, beschikt De Zilk inmiddels over een prachtig nieuw sportpark.

De Schelft en protestmarsen

Het is even geleden dat Noordwijkerhout haar eerste protestmars kende. Leerlingen van de Mavo aan de Poelslaan protesteerden met een mars tegen de benoeming van het nieuwe schoolhoofd, overigens zonder succes. Wel succes voor de bewoners van de Nieuwe Duinstraat en omgeving. Zij hielden een protestmars tegen de plannen van Woningstichting Sint Antonius van Padua. Plannen die ook bij de politiek in het verkeerde keelgat schoten en verdwenen in de prullenbak. De derde protestmars had tot doel de afbraak van de huidige Schelft te voorkomen. Frits Warmerdam overhandigde het college, na een protestmars, in de hal van het gemeentehuis: 1400 handtekeningen voor behoud van De Schelft. De VVD wil de sporthal en zwembad loskoppelen van het plan reconstructie sportpark De Boekhorst, uitstellen tot 2020, aldus de VVD. Veel bijval kregen zij niet.

Knapp en Bilars

Wethouder Knapp presenteerde de voorjaarsnota. Dat ziet er prima uit, tot en met 2019 een batig saldo, helaas voor 2020 helaas een flink tekort. Knapp gaf aan dat hij zijn opvolger niet met een tekort op de begroting wil opzadelen. En ja hoor. Bij de presentatie van de begroting 2017 bleek het tekort voor 2020 omgezet zijn in een positief resultaat. De mei- en septembercirculaire vielen heel gunstig uit. Over opvolger gesproken... Zou wethouder Knapp er echt mee gaan stoppen? Ja hoor, tijdens zijn verjaardagsfeestje overhandigde hij burgemeester zijn ontslag brief. Martijn Bilars nam zijn plaats in en Knapp keerde terug op de plaats waar hij in 1974, gekozen als raadslid voor de VVD, plaats nam.

School en veiligheid

De nieuwe school, de Regenboogschool, heeft problemen met de 'luchtverversing'. Ook hier de aannemer failliet. Wie draait er nu op voor de kosten, 50.000 euro? De school aan de Langelaan groeit uit zijn voegen. Van 900 naar 1600 leerlingen.

Er zullen weer lokalen bijgebouwd moeten worden. Er was veel te doen ten tijde van de eerste aanvraag voor de bouw van de school.

Een school naast een casino en op prachtig natuurgebied. Doorslaggevend was dat je als dorp blij, ja zelfs trots moet zijn, een dergelijke school binnen je gemeentegrenzen te hebben. Door de groei van de school aan de Langelaan en de leerlingen van de Regenboogschool, die per fiets naar school komen, ontstaan er gevaarlijke situaties op de Victoriberg.

Tijdens een voorlichtingsavond kregen de bewoners van de Victoriberg en Simon Emtinckstraat verschillende voorstellen voorgeschoteld die de veiligheid voor de fietsers en de jeugd, moeten garanderen.

De oplossing werd gevonden in het instellen van een 30 km zone, verhogingen en drempels ter hoogte van de Victoriberg. Leon Floor (PvdA) en Jaap van de Wal (D66) gaan niet akkoord en willen dat de politiek zich hierover eerst moet uitspreken.

Dat gaat gebeuren, beloofde burgemeester Goedhart.

De, zelfs in haar verkiezingsprogramma (D66), opgenomen veilige fietsroute via de Simon Emtinckstraat werd geruisloos, door protesten van de bewoners, afgevoerd.

In Meeuwenoord gaat veel parate kennis van alles wat speelt in Noordwijkerhout verloren. Jan van der Kroft vervangt Van der Vossen als burgerraadslid.

Er bleek weinig belangstelling voor de informatie avond over de centrumvisie. Het hof opknappen en afblijven van het muurtje, daar hebben de Noordwijkerhouters geen voorlichtingsavond voor nodig.

Op het terrein van de voormalige waterzuivering is een prima onderkomen gerealiseerd voor arbeidsmigranten. 'Trampoline' werd met optredens van de toekomstige bewoners feestelijk geopend. De 'buren' waren het er niet mee eens en misten daardoor de geserveerde speciale hapjes en drankjes.

Opknappen en meedenken

De wijk de Boekhorst gaat op de schop. De aanwezige bomen zijn allemaal al afgezaagd. De straten en stoepen krijgen een nieuwe uitstraling en er worden nieuwe bomen geplaatst. Alles in overleg met de bewoners.

De opknapbeurt duurt een jaartje: eind oktober 2017 moet alles klaar zijn. Ook hier weinig belangstelling voor de meedenk avond in NH Leeuwenhorst. Buiten de deskundigen en politici waren slechts dertig burgers aanwezig. Samenwerking met Noordwijk: prima, als het maar niet tot een fusie leidt. Daar hoeft Noordwijkerhout niet langer over na te denken.

Ondanks een geplande commissíevergadering genoten onze politici van de kermis en stortten zij zich na het reces weer fris en uitgerust op hun taak als onze vertegenwoordigers. Heel wat plannen staan nog in de 'praat-stand'. Zoveel zelfs, dat wethouder Billars en De Jong de aanpak van ons sportpark uitstellen naar het einde van de competitie 2017-2018. Of de kunstgrasvelden voor die tijd al vervangen worden is nog even afwachten. 'Deskundigen' zijn het er niet over eens of de rubberkorrels nu wel of niet slecht zijn voor de gezondheid.

De centrumvisie, met wat wijzigingen (Leon Floor kon ze niet dírect vinden) werd met steun van de coalitiepartijen, aangenomen. Wel zegde burgemeester Goedhart toe dat een architectenbureau zich gaat buigen over ideeën voor het hof en muurtje: 'Mag iedereen er weer wat over zeggen'.

Milieustraat en jeugdraad

De nieuwe milieustraat op industrie terrein Gravendam is geopend.

Het lijkt allemaal een beetje krap met filevorming als gevolg. Een kinderziekte, die zeker snel verholpen zal worden. In zijn nieuwjaarsrede voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen, sprak Goedhart de wens uit, te rekenen op een verjongde raad.

Dat viel tegen maar met de komst van een jeugdraad is Goedhart dik tevreden. Hun eerste vergadering werd een succes. Ze mochten geld verdelen en dat scoort natuurlijk altijd goed. Geld zat, zou je denken.

We gaan 14 ha aan de westkant van het Oosterduinse (Como) meer onderhouden. De provincie betaalt, maar toch. Misschien is er nog ergens een potje om de tuin voor het Bavo hoofdgebouw een opknapbeurt te geven nu de huidige eigenaar de boel laat verloederen. Is er geen onderhoudsplicht voor monumenten en omgeving?

Ruim een jaar praten en ja hoor: de laatste raadsvergadering staat de vaststelling van het centrumplan op de agenda.

Ook nu weer ging het hoofdzakelijk over het hof en het muurtje. De emoties liepen opnieuw hoog op. Cramer (VVD) verweet Leon Floor dat het om meer ging dan het hof en het muurtje en dat hij de centrumvisie zakelijk moest behandelen.

Met de kreet 'ik' het woord nemen, is ongebruikelijk en burgemeester Goedhart maande de raadsleden hun emoties in te tomen, maar gaf Cramer wel het woord.

Komend bloemencorso rijdt de Noordwijkerhoutse en Zilkse inzending op nieuw moderne onderstellen.

De raad stelde er financiën voor beschikbaar. 'We moeten met de tijd mee, anders staan we voor schut,' aldus Goedhart.

Politicus van het jaar

De laatste raadsvergadering 2016. Het sportpark werd nog zeker een jaar vooruit geschoven.

De nieuwbouwwijk 't Zilt in de Zilk is nog niet verder dan een papieren plan, dat min of meer is vastgesteld. Hetzelfde geldt voor de bebouwing van het Bavo terrein. Wel is de centrumvisie vastgesteld. Politicus van het jaar is met vlag en wimpel Leon Floor, Vrij van coalitieverplichtingen kan hij de inbreng van de PvdA overgoten met zijn eigen mening ventileren, en dat snijdt hout.

Voor een ieder: een voorspoedig en gezond 2017!

Jacques Looijestijn

Uit de krant